Kentsel katı atıklardan enerji üretimi
Energy production from municipal solid wastes
- Tez No: 181670
- Danışmanlar: PROF. DR. METE ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Çevre Mühendisliği, Energy, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentsel katı atıklar, Düzenli depolama, Yakma, Gazlaştırma, Anaerobik çürütme, Municipal solid wastes, Sanitary landfilling, Incineration, Gasification, Anaerobic digestion
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enerji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde kentlerin en büyük sorunlarından biri hızla artmakta olan katı atıklardır.Bu çalışmada kentsel katı atıklardan enerji üretim teknolojileri değerlendirilmiştir.Atıkları enerjiye dönüştürmek için çeşitli teknolojiler mevcuttur. Temel olarak buteknolojiler düzenli depolama, yakma, gazlaştırma ve anaerobik çürütme olaraksıralanabilir. Düzenli depolama atıkların mühendislik esaslarına göre depolanmasıdır.Depo gazı enerji üretiminde kullanılabilir. Yakma teknolojisinde atıklar kontrollüolarak ısı geri kazanımı sağlanarak yakılırlar ve buhar türbinleri kullanılarak elektriküretimi gerçekleştirilir. Gazlaştırma teknolojisi ilk aşamada piroliz içerir daha sonrabunu yüksek sıcaklıklı reaksiyonlar takip eder ve düşük molekül ağırlıklı gazlar üretilir.Üretilen gazlar içten yanmalı motorlar veya boylerler kullanılarak enerji üretimi içindeğerlendirilir. Anaerobik çürütme prosesinde atıkların organik kısmı oksijensizortamda özel tasarlanmış reaktörlerde çürütülür. Elde edilen biyogaz enerji üretimindekullanılabilir. Tüm teknolojilerin avantaj ve dezavantajları vardır. Teknoloji seçimiatığın bileşimine, miktarına ve lokal şartlara bağlıdır. Ayrıca bu çalışmada Trabzon-Rize bölgesi için katı atıklardan enerji üretimi üzerine bir örnek çalışma yeralmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems of the cities in nowadays is the increasing amounts of solidwastes. In this study energy production technologies from municipal solid wastes havebeen evaluated. There are various options available to convert solid waste to energy.Mainly, the following types of technologies are available: sanitary landfilling,incineration, gasification and anaerobic digeston. Sanitary landfilling is the scientificdumping of municipal solid waste . The landfill gas could be used for generating power.Incineration technology is the controlled combustion of waste with the recovery of heat,to produce steam that in turn produces power through steam turbines. A gasificationtechnology involves pyrolysis in the first stage, followed by higher temperature reactionsof the pyrolysis products to generate low molecular weight gases. These gases could beused in internal combustion engines or in boilers to produce power.. In anaerobicdigestion, the organic fraction of the municipal solid waste is digested in absence of air,in specially designed digesters. Biogas could be used to produce power. All thesetechnologies have merits and dimerits. The choice of technology has to be made based onthe waste quality, quantity and local conditions. There is a case study for Trabzon-Rizeregion about waste to energy technologies in this study.