Effect of Zn:Se ratio on optical and electrical characteristics of sprayed znse thin films
Püskürtme yöntemiyle elde edilen ZnSe ince filmlerinin optiksel ve elektriksel karakteristikleri üzerine Zn:Se oranlarının etkisi
  1. Tez No: 181684
  2. Yazar: RIDVAN ORMANCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Püskürtme yöntemi, ZnSe ince film, Yapısal, optiksel veelektriksel özellikler, Spray pyrolysis method, ZnSe thin film, Structural, optical and electricalproperties
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada püskürtme yöntemiyle cam alt tabanlar üzerine farklı Zn oranlarındaZnSe ince filmler büyütülüp, onların yapısal, optiksel ve elektriksel özellikleri farklıteknikler kullanılarak derinlemesine araştırılmıştır. ZnSe ince film numunelerininkristal yapıları x-ışınımı difraktometresinden elde edilen pikler kullanılarakincelenmiş ve ince film numunelerinin kalınlıkları ağırlık yöntemiyle hesaplanmıştır.Yarı iletken ZnSe ince filmlerin optiksel özellikleri çift ışıklı olup görünür bölgedeçalışan spekrometreden elde edilen optiksel soğurma katsayıları analiziylearaştırılmıştır. Bu veriler kullanılarak yarı iletken ZnSe ince filmlerin enerji banddeğerleri hesaplanmıştır. ZnSe ince film numunelerinin elektriksel özellikleri Vander Pauw ( dört nokta kontakt ) metoduyla incelenmiştir. Farklı Zn oranlarında eldeedilen ZnSe ince filmlerinin özdirençleri, öziletkenlikleri ve Hall mobilitelerinin Znoranına göre değişimi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, semiconducting ZnSe thin films were developed under different Zn ratios byusing spraying pyrolysis method and their optical and electrical properties were widelyinvestigated by using different techniques.The crystal structure of the ZnSe samples were determined from x-ray diffraction peaks andthe thickness of the sprayed ZnSe thin film samples were calculated by using weighingmethod. The optical properties of semiconducting ZnSe thin films were investigated fromoptical absorption coefficient data using double beam visible spectrofotometer. By using thesedata band gap energies of the semiconducting ZnSe thin films were determined. The electricalproperties of the ZnSe thin film samples were investigated by Vander Pauw method ( fourohmic contact ). The changes in the resistivities, conductivities and Hall Mobilities of theZnSe thin film samples under different Zn ratios have been investigated.