Ulaş (Sivas) kuzeyinde yeralan tersiyer yaşlı birimlerin petrol ana kaya ve organik fasiyes özellikleri
The properties of the oil source rock and of the organic facies of the tertiary units exposed in the north of Ulaş (Sivas)
  1. Tez No: 181727
  2. Yazar: FARUK AY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. NAZAN YALÇIN ERİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaş, Sivas, Anakaya, Organik Fasiyes, Eosen, Tersiyer Havzası, Organik Jeokimya, Ulaş, Sivas, Source Rock, Organic Facies, Eocene, Tertiary Basin, Organicgeochemical
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ulaş (Sivas) kuzeyinde yeralan Tersiyer yaşlı birimlerin petrol ana kaya ve organikfasiyes özelliklerinin ortaya çıkarılması amacıyla bu çalışma yapılmıştır.İnceleme alanının temelini Üst Kretase-Paleosen yaşlı Tecer formasyonuoluşturmaktadır. Bunun üzerine açılı uyumsuzlukla Eosen yaşlı Kaleköy, Yapalı ve Bozbelformasyonları gelmektedir. Bu birimlerin üzerine ise Oligosen yaşlı Küçüktuzhisar veSelimiye formasyonları çökelmiştir.Kaleköy formasyonu'nda toplam organik karbon miktarı ortalama %0.06'dır.Formasyonda kömürsü organik madde hakimdir. Vitrinit yansıma ölçümleri ile birimindiyajenez aşamasında, henüz olgunlaşmadığını, formasyonun petrol ana kayası olamayacağısaptanmıştır. Formasyon, D organik fasiyesinde çökelmiştir ve petrol türüm potansiyelinesahip değildir.Eosen yaşlı Bozbel formasyonu, Eosen yaşlı Kaleköy formasyonu ve Oligosen yaşlıSelimiye formasyonu örneklerinde yapılan organik jeokimyasal ve organik petroğrafikanalizler yardımıyla bölgenin petrol ana kaya ve organik fasiyes özellikleri belirlenmeyeçalışılmıştır.Bozbel formasyonu'nda toplam organik karbon miktarı ortalama %0.07'dir.Formasyonda kömürsü organik madde egemendir. Vitrinit yansıma ölçümleri ile birimindiyajenez aşamasında, henüz olgunlaşmadığı, formasyonun petrol ana kayası olamayacağı,ender olarak gaz üretebileceği saptanmıştır. Formasyon, D organik fasiyesinde çökelmiştir vepetrol türüm potansiyeline sahip değildir.Selimiye formasyonu'nda toplam organik karbon miktarı ortalama %0.04'dür.Formasyonda kömürsü organik madde hakimdir. Vitrinit yansıma ölçümleri ile birimindiyajenez aşamasında, henüz olgunlaşmadığını ve formasyonun petrol ana kayasıolamayacağı belirlenmiştir. Formasyon, D organik fasiyesinde çökelmiş olup kaynak kayapotansiyeline sahip değildir.
Özet (Çeviri)
The present study aims at revealing the characteristics of the oil source rock andorganic facies of the Tertiary units exposed in the North of Ulas (Sivas).The basement of the research of Upper Cretace-Paleocene is Tecer formation.Tectonic the Eocene Kalekoy, Yapalı and Bozbel formations overlie on these units. TheOligocene Küçüktuzhisar and Selimiye formation overlies these units. The latter successionshave been sampled to carry out organic geochemical and organic petrographic analysis inorder to reveal the characteristics of the oil source rock and organic facies of the study area.The average total organic carbon is 0.06 % in the Kalekoy Formation. Coalishorganic matter in the formation is dominant. By the help of the vitrinit reflectionmeasurements it has been determined that the unit is at diagenesis stage, not mature enough tobe a source rock, but can rarely produce gas. The formation was deposited in the D organicfacies and it does not have any source oil potential.The average total organic carbon in the Bozbel Formation is 0.07 %. Coalish organicmatter in the formation is dominant. By the vitrinit reflection measurements it has beendetermined that the unit is at the stage of diagenesis, not mature enough to be a source rock,but can rarely produce gas. The formation was deposited in the D organic facies and it doesnot have any source rock potential.The average total organic carbon in the Selimiye Formation is 0.04 %. Coalish organicmatter in the formation is dominant. By the vitrinit reflection measurements it has beendetermined that, the unit is at the stage of diagenesis, not mature enough to be a source rockbut can rarely produce gas. The formation was deposited in the D organic facies, and it doesnot have any source rock potential.