Hidrofobik yapıdaki farklı bileşime sahip iki farklı biyouyumlu polimerik malzemelerin yapısal ve mekanik özelliklerinin incelenerek karşılaştırılması ve bu malzemelerin uygulama alanları
The investigation and comparison of structural and mechanical specifications of two different biocompatible polymeric materials having hydrophobic structure with different composition and application fields of these materials
  1. Tez No: 181733
  2. Yazar: FİRDEVS GAMZE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN DURMAZUÇAR, YRD. DOÇ. DR. ELÇİN EKBEROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotopolimerizasyon, oligokarbonatmetakrilat, oligoüretanakrilat, göziçi lens, Moore-Penrose inverse, generalized inverse, Kronecker product, Schurcomplement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Gelişen teknoloji ile biyouyumlu polimerler, medikal ve tıbbi alanlarda yaygınbir kullanım alanına sahip olmuşlardır. Biyomedikal uygulama alanları içerisinde,çözülebilir polimer sistemleri, hidrojeller, nano ve mikro partikül sistemleri, dokumühendisliği uygulamaları, göziçi ve kontakt lens materyalleri, kompozit malzemeler veilaç salınım sistemleri vb. konular yer almaktadır.Biyouyumlu polimerler çeşitli şekillerde üretilebilirler. Bu yöntemlerden birtanesi de fotopolimerizasyon tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada üretim tekniği yeni geliştirilmiş olan; fotopolimerizasyon tekniği ileüretilmiş farklı iki bileşimdeki göziçi lenslerinin optik ve mekanik özelliklerininuygunluğu uluslararası standardlarda belirlenmiş testlere göre kanıtlanmıştır.Fotopolimerizasyon tekniği ile üretilmiş göziçi lenslerinin, diğer tekniklerleüretilmiş göziçi lenslerine göre optik ve mekanik açıdan sağladığı üstünlükleritartışılmıştır. Fotopolimerleşebilir oligokarbonatmetakrilat ve oligoüretanakrilattemelinde hazırlanan kompozitlerin, fotopolimerizasyon sonrasındaki optik ve mekaniközelliklerinin, ideal bir göziçi lensinin üretimi için uluslararası standardlarıngerekliliklerini karşılayabildikleri kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the fist chapter ,the general properties used in the thesis about matrices have beengiven.In the second chapter ,the generalized inverses of matrices and their some propertieshave been investigated.In the third chapter , Kronecker product which is a special matrix product and itsproperties have been given.In the fourth chapter , it is investigated some papers by made some researchers aboutgeneralized inverses and Kronecker product of matrices.