Kayaçların ısı iletkenliğinin incelenmesi
The investigation of thermal conductivity of rocks
- Tez No: 181746
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAZIM GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kayaçların ısı iletkenliği, ısı iletkenliği ölçüm yöntemleri, ısı transferi, Thermal conductivity of rocks, methods of thermal conductivitymeasurement, heat transfer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Isı iletkenliği kayaçtan kayaca farklılıklar göstermektedir. Yeraltımaden işletmelerinde çevre kayaçlardan ocak içerisine önemli miktarlardaısı akışı olmaktadır. Bu akış miktarını kayaçların ısı iletkenlikleribelirlemektedir. İlave olarak, kayaçların ısı iletkenliği jeotermal enerjiüretimi, yeraltında ısı enerjisi depolanması, radyoaktif atık ve soğutulmuşyiyecek depolama gibi konularda da büyük öneme sahiptir.Bu çalışmada kayaçların ısı iletkenliklerinin sıcaklık, basınç ve nem iledeğişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla farklı koşullarda vedeğişik kayaç türleri üzerinde ısı iletkenliklerini belirlemeye yönelik deneylergerçekleştirilmiştir. Deneylerden elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş vekayaçlardaki ısı iletkenliğinin sıcaklıkla azaldığı, basınç ve nem ile arttığıbelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Thermal conductivity differences is shown from rock to rock. Theheat flow occurring from surrounding rocks to opening in undergroundmining is importantce. This value is determined by the thermal conductivityof rocks. Additionally the determination of thermal conductivity of rocksplays an important role in the activities of geothermal energy production andthe storage of energy, radioactive waste and frozen food.This study has aimed to investigate the variation of thermalconductivity of rocks with respect to temperature, pressure and moisturecontent. With this aim, the tests done in order to determine the thermalconductivity of rocks have been carried out on different rock types and atdifferent conditions. The results obtained from the tests have been evaluatedand determined that the thermal conductivity of rocks decreases withincreasing temperature and increases with increasing pressure and moisturecontent.