Chalcalburnus chalcoides populasyonunun (Tödürge Gölü, Zara-Sivas) ekto ve endo parazitlerinin mevsimsel değişimi
Seasonal variation of ecto and endo parasites in population of chalcalburnus chalcoides from lake Tödürge (Zara-Sivas)
  1. Tez No: 181745
  2. Yazar: MAHİR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Chalcalburnus chalcoides, tatlısu kolyozu, balık parazitleri, Tödürge Gölü, Chalcalburnus chalcoides, shemaya, fish parasites, Lake Tödürge
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, Ekim 2004-Eylül 2005 tarihleri arasında, Tödürge Gölü'ndenyakalanan 106 adet Chalcalburnus chalcoides örneğinin ekto- ve endo- parazitleri tespitedilmiştir. Parazit infeksiyonun konağın yaşı ve cinsiyetine bağlı değişimleri analiz edildi.Balıkların parazit infeksiyon oranları hesaplanmış ve infeksiyonun mevsime bağlı değişimiincelendi.II-VII yaş grubuna dahil olduğu belirlenen balıkların total boyları 105-250 mm, vücutağırlıkları ise 7.7-150 g arasında dağılım göstermektedir. C. chalcoides örneklerinin %66.03'ü (70 birey) dişi, % 33.07'si (36 birey) erkek bireylerden oluşmaktadır. Dişi bireylerin% 92.85'i (65 birey), erkek bireylerin ise % 77.77'sinin (28 birey) parazitlerle infekte olduğusaptandı.İncelenen toplam 106 adet C. chalcoides örneğinin % 87.74'ünün (93 birey) çeşitlitürlerden parazitlerle infekte olduğu, % 12.26'sının (13 birey) ise parazit infeksiyonlarıaçısından değerlendirildiğinde sağlıklı oldukları belirlendi.Dişi bireylerde, sonbahar ve ilkbaharda infeksiyon oranı % 100 iken; erkek bireylerdeinfeksiyon oranının en düşük olduğu mevsim sonbahardır. İnfeksiyon oranı yazın, erkekbireylerde, maksimum değere (% 83.77) ulaşmıştır.Tödürge Gölü'nde yaşayan C. chalcoides populasyonunun parazit faunasınıMonogenea, Digenea, Cestoda, Nematoda ve Crustacea gruplarına ait 6 tür oluşturmaktadır.Bu türler; Posthodiplostomum cuticola (312 adet), Rhabdochona sp. (4080 adet),Bothriocephalus acheilognathi (3 adet), Diplozoon paradoxum (56 adet), Diplozoon megan(159 adet) ve Argulus foliaceus (1 adet)'tur.Teşhis edilen türlerden Diplozoon megan Türkiye için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
In this study, ecto- and endo- parasites on 106 Chalcalburnus chalcoides, collectedfrom Lake Tödürge between October 2004 and September 2005, determined. Variation ofparasite infection related to host age and sex were analysed. Parasite infection ratio of fisheswere calculated and seasonal variation of infection were examined.Ages of the collected fishes were between II and VII. Total length and body weightsranged from 105 to 250 mm, and 7.7-150 g respectively. Samples of C. chalcoidesrepresented by 70 female (66.03 %) and 36 male (33.07 %). It was determined that 92.85% offemales and 77.77 % of males were infected by parasites.106 C. chalcoides samples were examined. It is found that 93 individuals wereinfected and 13 individuals were not infected by parasites.The frequency of infection of females was 100% in fall and spring: infectionfrequency in male individuals was the lowest in fall season and the summer reachedmaximum (83.77%).Parasite fauna of population of C. chalcoides that living in Lake Tödürge consisted ofsix species belonging to Monogenea, Digenea, Cestoda, Nematoda and Crustacean groups .The parasites was 312 parasites belonged to Posthodiplostomum cuticola; 4080 wereRhabdochona sp.; 3 were Bothriocephalus acheilognathi; 56 were Diplozoon paradoxum, 159were Diplozoon megan and one was Argulus foliaceus.Diplozoon megan was found for the first time in Turkey.