Tortum gölü dolayındaki titonik fasiyesteki kireçtaşlarının biyostratigrafisi
Biostratigraphy of tithonic limestones in the vicinity of Tortum lake
  1. Tez No: 181757
  2. Yazar: NİLUFER PEKŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titonik fasiyes, Biyostratigrafi, Calpionell, Titoniyen-Valanjiniyen, Pontid, Tithonic facies, Biostratigraphy, Calpionel, Tithonian- Valanginian, Pontides
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, Pontidler kuşağındaki Titonik fasiyesteki kireçtaşlarının birbölümünün yüzeylediği Tortum Gölü yöresindeki kireçtaşları içersinde bol olarakbulunan Calpionellerle, bunların Calpioenllid'lere dayalı biyostratigrafisini ortayakoymak ve yörenin stratigrafisini oluşturmak amaçlanmmıştır.Çalışma alanı 1/25.000 ölçekli Tortum G47 d1 paftasının güneydoğusu ileTortum G47 d2paftasının güneybatısını kapsar ve Artvin ili sınırında Tortum Gölükenarında yer almakta olup yaklaşık 35 km2 lik bir alanı kapsamaktadır.Ayrıca, yakın yörelerde yüzeyleyen bu özellikteki kayaçların hemen tümününtektonizmaya maruz kalarak kıvrılıp kırılmalarına, tabakaların oldukça yüksek derecedeeğim kazanmalarına karşın çalışma sahasında yeralan bu birimler hemen hementamamen yatay konumda gözlenmektedir. Çalışmanın bir amacıda bu tektoniksakinliğin nedenini araştırmaktır. Bu amaçlara yönelik olarak yörede yüzeyleyen killi,ince tabakalı, pelajik kireçtaşlarından yapılan ölçülü stratigrafi kesitlerinden (ÖSK)derlenen örnekler, ince kesitleri yapılarak paleontolojik, sedimantolojik ve petrografikaçılardan incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda elde edilen bulgular ışığında,çalışma alanında Üst Titoniyen-Alt Berriasiyen'i işaret eden Crassicollaria veCalpionella biyozonları saptanamamıştır. Liyas yaşlı filiş üzerine uyumsuz olarakgelen kireçtaşları Üst Berriasiyen'i işaret eden Calpionellopsis biyozonu ilebaşlamakta ve Valanjiniyen'i işaret eden Calpionellites zonu ile sonlanmaktadır.Birimin en üst düzeylerinden sonra ise Calpioneller silis fazlalığından dolayı azalmaktave bol Radiolaria ve Sünger Spikülleri baskın duruma gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study has been aimed to contribute stratigraphy of region and Calpionelbiostratigraphy of limestones in the Tortum Lake region. Where outcropped Somepart of Tithonic limestones in the Pontides have outcropied in this region.The study area corsists of south-east in the Tortum G47 d1 quadrangle andsouthwest in the tortum G47 d2 quadrangle. It is located in the side of Tortum Lake(Artvin) and contain appraximately 35 km2 area.Although this unit has folded and breaked in the near regions, it was observedalmost horizontal condition in the study area. The other aim of this study is to searchthis tectonic stable. The direction of aim, the measured stratigraphy sections weretaken in the clayey, thin bedded pelagic limestones. The thin sections were made fromsamples of these sections and they were examined as paleontological,sedimantological and petrographical. Crassicollaria and Calpionella biozones thatmarked Upper Tithonian- Lower Berriasian have not been determined in the Studyarea. The limestones overlied on Liassic flysh are started with Calpionellites biozonethat indicates Upper Berriasian and are finished with Calpionellites biozone thatindicates Valanginian. Calpionels decrease after upper most level of unit due toabundant silis. Radiolaria and Spongia spicules are dominant in this level.