Samsun ili tatlı su balık faunasının tespiti
Determination of the freshwater ichthyofauna in the province of Samsun, Turkey
  1. Tez No: 181970
  2. Yazar: SELMA UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAZMİ POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Samsun, Tatlı Su, Balık, Taksonomi, Fauna, Samsun, Freshwater, Fish, Taxonomy, Fauna
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 435
Özet
Samsun ili sınırları içerisinde kalan tatlı su kaynaklarında yaşayan balık türleriniortaya çıkarmak amacıyla yapılan bu araştırma, Haziran 2003-Eylül 2005 tarihleriarasında gerçekleştirilmiştir. Balık örneklerinin yakalanmasında; elektroşok aleti,serpme, pinter, olta, balık kepçeleri, farklı göz açıklığına sahip balık ağlarıkullanılmıştır. Bu çalışmada 19 familyaya ait (Anguillidae, Atherinidae, Balitoridae,Blennidae, Cobitidae, Cyprinidae, Cyprinodontidae, Esocidae, Gasterosteidae,Gobiidae, Mugilidae, Poecilidae, Percidae, Pleuronectidae, Pomatomidae, Salmonidae,Siluridae, Soleidae, Syngnathidae) 48 tür ve 4 alttür teşhis edilmiştir.Araştırma alanından yakalanan türlerin ve alttürlerin teşhisinde kolaylıksağlamak amacıyla familya, tür ve alttür düzeyinde, ayırıcı karakterlerden oluşan tayinanahtarları hazırlanmıştır. Balık türlerinin sinonimleri, tip yerleri, Türkçe adları,taksonomik karakterleri, ekolojik özellikleri, üreme davranışları, ekonomik önemleri,avlanmaları ve coğrafik dağılımları bu çalışmadan elde edilen bilgilere ve literatüre göreverilmiştir. Bu çalışmada belirlenen sistematik karakterler, söz konusu balık türleri vealttürleri hakkında benzer çalışmalarda kaydedilen verilerle karşılaştırılmıştır.Bu çalışmanın sonucunda Samsun ili içsularında yaşayan endemik ve egzotiktürler belirlenmiştir. Çalışma alanında saptanan balık türlerinin ulusal ve uluslar arasılistelerdeki korunma statülerine göre gruplandırılmıştır. Samsun ili tatlı su balıkfaunasına etki eden faktörlerden bahsedilmiş, ihtiyofaunanın korunması vedeğerlendirilmesi konusunda bazı öneriler sunulmuştur. Tespit edilen taksonlarınorijinal fotoğrafları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research done by aiming to find out the fish species inhabiting in freshwaterwithin the city of Samsun took place between June 2003 and September 2005. Electro-shocker, fishing cast net, pinter, fishing line, fishermans dip net and fishing nets thathave different scale are used to catch fish samples. In this study 48 species and 4 sub-species belonging to 19 families (Anguillidae, Atherinidae, Balitoridae, Blennidae,Cobitidae, Cyprinidae, Cyprinodontidae, Esocidae, Gasterosteidae, Gobiidae,Mugilidae, Poecilidae, Percidae, Pleuronectidae, Pomatomidae, Salmonidae, Siluridae,Soleidae, Syngnathidae) are identified.Keys to identification composed of diagnostic characters, at the level of family,species and subspecies are prepared to facilitate the identification of species andsubspecies obtained from research area. The synonyms, terra typicas, Turkish names,taxonomic characters, ecological features, reproductive behaviors, economicalimportance, fishing and geographical distiributions of the fish species are informedaccording to the data of this study and literatures. The systematic characters determinedin this study are compared to data recorded with similiar studies about the mentionedfish species and subspecies.In conclusion of this study, endemic and egzotic fishes living in freshwatersources in the province of Samsun are determined. The fish species identified in thestudy area are put into groups according to the conservation status of national andinternational lists. Factors which have influence on freshwater fish fauna in the provinceof Samsun are mentioned. Some suggestions are presented in connection with theprotection and the evaluation of the ichthyofauna. The original photographs ofidentified taxon are showed.