Fethiye'nin kentsel ekolojisi
Urban ecology of Fethiye
- Tez No: 182005
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜVEN GÖRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentsel ekoloji, Biyotop türleri, Kentsel habitatlar, Peyzajekolojisi, Ekosistem, Biyolojik çeşitlilik, Kentleşme, Urban ecology, species of biotop, Urban habitat, Landscape ecology, range of ecosystems, biological diversity, Urbanization.Total page: 87
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Fethiye'de turizm, ulaşım, inşaat faaliyetlerinin gelişmiş olması ve kentinyakın ilçelerinden göç alması ile nüfusunda hızlı bir artış olmaktadır. lçe nüfusuneredeyse bağlı olduğu Muğla ili nüfusunu geçmektedir.Bu çalışmamızda çalışma bölgesi olarak Muğla'nın yüzölçümü en fazla ilçesiolan Fethiye'nin kentsel ekolojisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Fethiye ilçesine ait,ekolojik yapı, bölgenin iklimi, ekonomik yapısı, tarihsel gelişimi, çevre sorunları vb.gibi konular araştırılarak verileri ortaya konmuştur.lçenin merkezindeki yeşil alanlar yaklaşık 91.554m2' dir. lçenin park vebahçeleri belirlenerek burada bulunan ağaç, çalı türleri tespit edilmiştir. Türkiye'ninturizm merkezlerinden biri olan ilçenin üç büyük turistik tesislerindeki yeşil alanlar502.000m2 civarında olup buradaki ağaç ve çalılar zenginlik göstermektedir. lçemerkez sınırları içinde yer alan 26 adet park birbirinden büyüklük bakımındanfarklıdır ve burada kullanılan bitkiler yöre ekosistemine uygun olarak seçilmişbitkilerdir.Bu alanların daha verimli kullanılabilmesi için daha fazla bakım vekorunmaya ihtiyaç duymaktadır.Bu da çevre koruma anlayışı ile halk tarafındansağlanmalıdır.Fethiye'de mevcut ve gelecekteki nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak çevreyeduyarlı planlamalar yapılmaya çalışılmaktadır. Özellikle sahil boyundaki yapılançalışmalar ile kazanılan yeşil alanlar turizm ve halkın dinlenme yerleri için büyük birkatkıdır.Ayrıca alanlarda yapılan yürüyüş parkurları ve jimnastik kısımları da sporaktivitelerine katkıda bulunmaktadır.V
Özet (Çeviri)
This study aims at revealing the urban ecology of Fethiye which is the biggestprovince of Muğla.In Fethiye there is a sharp increase in the rate of its population due to the factthat facilities concerning tourist industry, construction and transportation aredeveloped and people from nearby towns move.The ecological and economical structure of Fethiye, climate of the region,demographical features, historical development, environmental problems and so onhave been examined and all the data have been presented.The green area in the town centre of Fethiye is about 91.544m2 .The parks,gardens and the species of the trees and shrubs have been identified in Fethiye.Fethiye which is one of the tourist resorts in Turkey has a total of about502.000m2 green area in its biggest three facilities and they are rich in trees andshrubs. The 26 parks within the boundaries of Fethiye are different from one another.The plants used there have been selected on the basis of regional ecosystem.In orderto make use of these green areas more and more there is more need for maintenanceand protection.This should be provided by public with a common sense ofenvironment.In Fethiye to meet demand of the population at present and in the future,environment friendly plans are being tried to make. Especially the green area whichhas been gained as a result of the work on the sea front is a big contribution for thepublic to rest. Also the running and gymnastics tracks contribute to sports facilities.VII