Göcek koylarındaki deniz kirliliğinin dönemsel değişimi
Periodical changing of see water pollution in Göcek bays
- Tez No: 182004
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Muğla, Fethiye, Göcek, Yat, Turizm, Çevre, Deniz Kirliliği, Muğla, Fethiye, Göcek, Yacht, Tourism, Environment, Coastal Management, See Water Pollution
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma Muğla ili Fethiye ilçesi Göcek beldesinde buluna koylardagerçekleştirilmiştir. Göcek koyları ülkemiz yat turizmi açısından önemli birpotansiyele sahiptir. Çalışma dört dönemde gerçekleştirilmiş ve dört ayrı bölgedetoplam 21 noktada deniz kirliliği parametreleri incelenmiştir. Çalışmalarda standartyöntemler kullanılmış ve elde edilen veriler eşliğinde çalışma dönemi ve çalışmabölgeleri arasında karşılaştırmalı değerlendirmelerde bulunulmuştur. Değerlendirme-ler esnasında mevcut kıyı yönetimi, çalışma bölgesinin konumu, önemi ve öngörülengeleceği göz önünde bulundurulmuştur.Çalışmalar sırasında sadece kimyasal ve biyolojik kriterler incelenmemiş olupaynı zamanda bölgedeki gözlemlere de yer verilmiştir. Öyle ki koylardaki yatsayılarının mevsimlere ve koylara göre değişimi, koylardaki yapılaşma ve insanyoğunluğu gözlemlerde ve değerlendirmelerde yer almıştır.Elde edilen veriler ışığında Göcek bölgesindeki koylarda yoğun yat turizmi veinsan faaliyeti vardır. Buna bağlı olarak deniz suyunda kirliliğin arttığı, bununengellenmesi için kıyı yönetiminin gerektiği şekilde yapılamadığı, bunun için biryetki karmaşasının varlığı ve halkın eğitiminin yetersiz olduğu tespitine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has done in Göcek Bays in Turkey. Göcek Bays has an importantpotential about yacht tourism. This study has done four different periods and seewater parameters searched at 21 different points. During the study had used standardmethods. During interpretation present coastal management, position of the workingarea, its importation and foresee to take into considerated.During the study not only chemical and biological criteration had searched butolso give plased to observated searching area. Variation number of yacht in to baysand different seasons.As a result of the searching, there is intensive yacht turism and human activity inGöcek bays. Therefore see water pollution had been increased. There isn?t notenough coastal managenet for predict it. It happens that an authority chaos andinsufficient education.