Civa-II-klorür (HGCl2)'ün farklı tuzluluk konsantrasyonlarında Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) üzerindeki akut toksisitesinin belirlenmesi
The Acute toxicity of mercury-II-clorur (HGCl2) on trout (Oncorhynchus mykis ) at different salinities
  1. Tez No: 182012
  2. Yazar: EVRİM SİBEL BEŞLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞENOL AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Salinity, Mercury chloride, Toxicity, Heavy metals, Rainbow trout
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada son yıllarda sucul ortamlarda önemli bir problem oluşturan civa-II-klorür (HgCl2)'ün gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üzerindeki toksikolojisi vetuzluluğun bu toksisite üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 96 saatlik statikyöntemle farklı (‰ 0, 7.50 ve 17) tuzluluk değerlerinde akut toksik biyodeneyleryapılmıştır. 540 adet gökkuşağı alabalığının kullanıldığı biyosınama deneylerininsonuçları Epa Finney Probit analiz metoduna göre değerlendirilmiş ve LC50 değerleri ‰ 0tuz konsantrasyonu için 808 µg/L, ‰ 7.50 tuz konsantrasyonu için 602 µg/L, ‰ 17 tuzkonsantrasyonu için 583 µg/L olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda tuzluluk artışıylaciva-II-klorür (HgCl2)'ün gökkuşağı alabalığı üzerindeki toksisiteyi arttırdığı gözlenmişolup, gökkuşağı alabalığının su ortamındaki civa-II-klorüre karşı Menidia menidia,Catostomus commersoni, Leiostomus xanthurus, Onchorhynchus kisutch, Thymallusarticus, omurgasız ve kabuklu türlerinden de daha toleranslı olduğu ortaya çıkmıştır.Anahtar Kelimler: Tuzluluk, Civa klorür, Toksisite, Ağır metal, Gökkuşağı alabalığı
Özet (Çeviri)
In this study the toxic effects of mercury-II-chloride (HgCl2), which is one of themost toxic subtances threatening water resources lately, on cultured rainbow trout(Oncorhynchus mykiss) have been investigated at diffrenet salinity concentrations (0, 7.50and 17 ppt). The acute toxicity of HgCl2 was evaluated by static bioassays that continuedfor four days (96 hours). A total of 540 specimens of rainbow trout was subjected to thebioassays. The results of the bioassays were analyzed using Epa Fitney Propit method,which was used to calculate Lethal Concentrations of HgCl2. Lethal Concentrations (LC50) were determined as 808, 602, 583 µg/L at salinities 0, 7.50, and 17 ppt respectively. Ithas been observed that the toxicity level of HgCl2 increased with increasing in salinity.The results showed that rainbow trout was more tolerant to increase in HgCl2 than somefish species such as Menidia menidia, Catostomus commersoni, Leiostoms xanthurus,Onchorhynchus kisutch, Thymallus articus, and some invertebrates and mollusks.