Bazı yemeklik tane baklagil tohumlarının fiziksel özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some physical properties of some legume crop seeds
- Tez No: 182013
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EBUBEKİR ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bazı baklagil tohumları (barbunya, bezelye, börülce) fizikselözellikler, Some legume seeds ( kidney bean (Phaselous vulgaris L. cv.?Barbunia?), pea (Pisum sativum L.) and cowpea (Pisum sativum L.)), physical properties
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, bazı baklagil tohumlarının (barbunya (Phaselous vulgaris L. cv.?Barbunia?), bezelye (Pisum sativum L.) ve börülce (Vigna sinensis L.)), bazı fizikselözellikleri nem içeriğinin bir fonksiyonu olarak belirlenmiştir. Denemeler üç farklı nemiçeriğinde yürütülmüştür. Nem içerikleri tohumlar bazında barbunya için (%9,00; %13,42 ve%22,00); bezelye için (%9,00; %13,79 ve %17,05); börülce için (%6,00-%11,00 ve %15,28)olmak üzere hasat ve depolama nemleri esas alınarak belirlenmiştir. Fiziksel özellikler olarakboyutsal dağılım (uzunluk, genişlik, kalınlık), geometrik ortalama çap, küresellik, yüzeyalanı, yığın ve tane hacim ağırlıkları, ürün hacmi, porozite, repose (boşalma) açısı vesürtünme katsayısı değerleri incelenmiştir. Barbunya, bezelye ve börülce tohumlarının herbiri için nem içeriğinin artışıyla boyutsal dağılımda bir artma görülmüştür. Nem içeriğininartışlarına bağlı olarak yüzey alanı, porozite, sürtünme katsayısı değerlerinde de bir artışgörülmüştür. Sürtünme katsayısı değerleri açısından farklı yüzeylerde (galvaniz sac, sac,sunta, kontrplak ve lastik) dinamik ve statik sürtünme katsayısı değerleri nem içeriği artışınabağlı olarak artış göstermiştir. En düşük sürtünme katsayısı değerleri galvaniz sac yüzeydeelde edilirken, en yüksek değerler ise lastik yüzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, some physical properties of some legumes such as kidney bean(Phaselous vulgaris L. cv. ?Barbunia?), pea (Pisum sativum L.)and cowpea (Vigna sinensisL.) seeds were evaluated as a function of moisture content. The experiments wereconducted at three moisture content. The moisture contents were explained for some legumeseeds in the range of %9.00, %13.42 and %22.00 for kidney bean; and %9.00, %13.79 and%17.05 for pea and %6.00; %11.00 ve %15.28 for cowpea as regards based the harvest andstoring moisture content of legume seeds. The mean size dimension (length, width andthickness), geometric mean diameter, sphericity, surface area, bulk and true density, singleseed volume, porosity, angle of repose and coefficient friction values were determined. Thesize dimension were increased linearly with an increase in moisture content for each kidneybean, pea and cowpea seeds. Surface area, porosity and coefficient friction were increasedwith an increase in moisture content. The maximum and minimum static and dynamicfriction coefficients were found for rubber surface and galvaniza metal, respectively.