Tokat merkez ilçede yetiştirilen bazı yerel elma (Malus communis l.) çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination phenological and pomological characteristics of some local apple (Malus communis l.) cultivars grown in tokat province
  1. Tez No: 182011
  2. Yazar: TUBA BEKAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YEMLİHA EDİZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tokat yöresi, Pomoloji, Fenoloji, Tavar, Yağlıkızıl, Arapkızı, Elifli, Demir, Yer Elması, Ekşi Elma, Gelin Elma, Alyanak, Pehrizoğlu, Tokat region, Pomology, Phenology, Tavar, Yaglikizil, Arapkizi, Elifli, Demir, Yer Elmasi, Ekşi Elma, Gelin Elma, Alyanak, Pehrizoglu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırma, 2004- 2005 yıllarında Tokat merkez ilçede yetiştirilen 10 yerli elma çeşidinin(Tavar, Yağlıkızıl, Arapkızı, Elifli, Demir, Yer Elması, Ekşi Elma, Gelin Elma, Alyanak vePehrizoğlu), fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi ve çeşitlerin genetik kaynakolarak korunması amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çeşitlerde tamçiçeklenme 9 - 25 Nisan tarihleri arasında, meyvelerin olgunlaşması 26 Temmuz- 25 Eylültarihleri arasında olmuştur. Çeşitlerin ortalama meyve ağırlıkları 48 g (Yer elması)-311 g(Alyanak ); suda çözünebilir kuru madde miktarı %9 (Arapkızı)- %16 (Gelin elma) ile titreedilebilir asitlik ise 4,02 g/l (Yer Elması)-10.72 g/l (Tavar) arasında saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on 10 local apple cultivars (Tavar, Yaglikizil, Arapkizi, Elifli,Demir, Yer Elmasi, Eksi Elma, Gelin Elma, Alyanak ve Pehrizoglu) in the central provinceof Tokat, Turkey, in 2004 and 2005. The aims of the study were to determine thephenological and pomological characteristics and to protect these cultivars as geneticalsources. According to observations, the full blooming occured between April 9th and April25th and the fruits were harvested between July 26th and September 25th in all cultivars. Theaverage fruit weights were between 48 (for Yer Elmasi) and 311 g (for Alyanak). Averagetotal soluble solid ranged between 9 (for Arapkizi) and 16 % (for Gelin) while the highestof titrable acidity was observed between 4,02 g/l in Yer Elmasi cultivar and 10,72 g/l inTavar cultivar.