Ceviz (Juglans regia), karadut (Morus nigra), karamuk (Berberis crataegina), kök boya (Rubia tinctorum) ve kızılağaç (Alnus glutinosa)'nın protein elektroforez jellerinin boyanmasında kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of wallnut (Juglans regia), black mulberry (Morus nigra), barberry (Berberidis crataegina), madder (Rubia tinctorum) and alder (Alnus glutonisa) as a protein dye in polyacrylamide gel electrophoresis
  1. Tez No: 182023
  2. Yazar: FATMA GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. İSA GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Kimya, Biochemistry, Biotechnology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Protein, Elektroforez, Doğal boyalar, Protein, Electrophoresis, Natural dying
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada; proteinlerin elektroforez jellerinin boyanmasında doğal boyaların kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla; ceviz (Juglans regia), karadut (Morus nigra),kökboya (Rubia tinctorum), karamuk (Berberidis crataegina) ve kızılağaç (Alnus glutonisa)kullanılmıştır. Bu bitkilerden hazırlanan materyal ile kan proteinlerinin koşulduğu SDS-PAGE jelleri boyanmıştır. 9x6 cm büyüklüğündeki jellere kan proteinlerinden; albumin,globulin, hemoglobin, fibrinojen koşulmuş ve bu jellere doğal boyalar uygulanmış ve Coomassie Brillant Blue ile boyanmış olan kontrol jeli ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak;protein bantlarının gözlenmesi için elektroforez jellerinin boyanmasında doğal boyalardanbazıları kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated that whether natural dying matters are able to stainelectrophoresis gels or not. In this purpose wallnut (Juglans regia), black mulberry (Morusnigra), madder (Rubia tinctorum), barberry (Berberidis crataegina) and alder (Alnusglutonisa) were used for gel staining. Blood proteins such as albumin, globulin, hemoglobinand fibrinogen used as SDS PAGE samples and after running, the gels were stained withnatural dye solutions and compared with the coomassie stained gels. In conclusion, some ofthe natural dyes can be used for staining protein bands on polyacrylamide electrophoresisgels.