Bazı kalkon türevlerinin sentezi ve reaksiyonlarının araştırılması
Synthesis of some chalcone derivatives and investigation of their reactions
  1. Tez No: 182025
  2. Yazar: HAYRETTİN GEZEGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 1 3-diaril-2-propen-1-on kalkon α β-doymamış keton 1 5-diketon, 1 3-diaryl-2-propen-1-on chalcone α β-unsaturated ketone 1 5-diketone
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kalkonlar flavonoid ailesine üye doğal ya da sentetik bileşiklerdir. Kimyasal olarak, üçkarbonlu bir α, β-doymamış karbonil sistemiyle birbirine bağlanan iki aromatik halkadan(1,3-diaril-2-propen-1-on iskeleti) oluşurlar. Bitkilerden izole edilen ve kimyasal olaraksentezlenen pek çok kalkon türevi geniş bir biyolojik aktiviteye sahiptir. Bu yüzden kalkontürevleri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.Bu çalışmada öncelikle, 11 adet kalkon türevi (12a-j) benzaldehit (15) ve sübstitüeasetofenonların (14a-j) oda sıcaklığında, etanol içerisinde, NaOH ile etkileştirilmesisuretiyle sentezlendiler.OO OCH3 H NaOH, EtOH+25 0C, 3saatXXX = -H, 2-OH, 4-OH, 2-Cl, 3-Cl, 4-Cl, 2-Br, 3-Br, 2-OCH3, 3-OCH3, 4-OCH3Çalışmanın ikinci aşamasında, hetero halkalı ve polifonksiyonel bileşiklerin sentezindeönemli bir ara ürün olan 1,5-diketon türevleri (17a-g), siklohekzanonun (16) sekiz kalkontürevine (12a-g) çözücüsüz ortamda faz transfer katalizörü (% 6 mol) ve KOH (% 6 mol)varlığında, 1,4-katılmasıyla oda sıcaklığında sentezlendi.O O O O% 6 molKOH% 6 mol C6H5N(C2H5)3Cl-+X XX = -H, 2-Cl, 3-Cl, 4-Cl, 2-Br, 2-OCH3, 3-OCH3, 4-OCH3
Özet (Çeviri)
Chalcones are natural or synthetic compounds belonging to the flavonoid family.Chemically, they consist of two aromatic rings are joined by a three-carbon α, β-unsaturated carbonyl system (1,3-diaril-2-propen-1-on). Both extracted from plants andchemical synthesized most chalcone derivatives have largely biologically active.Therefore, many investigations have been done on the chalcone derivatives.In this study, firstly, eleven chalcone derivatives (12a-j) were synthesized from thebenzaldehyde (15) and substitue acetophenones (14a-j) by treatment with NaOH in ethanolat room temperature.OO OCH3 H NaOH, EtOH+25 0C, 3saatXXX = -H, 2-OH, 4-OH, 2-Cl, 3-Cl, 4-Cl, 2-Br, 3-Br, 2-OCH3, 3-OCH3, 4-OCH3In the second stage of study, 1,5-diketone derivatives (17a-g) which are importantintermediates in the synthesise of heterorings and polyfunctional compounds, synthesizedfrom the 1,4-addition of cyclohexanone (16) to the eight chalcone derivatives (12a-g)under the solvent-free conditions and exist phase transfer catalysis (6% mole) andpotassium hydroxide (6% mole) at room temperature.O O O O% 6 molKOH% 6 mol C6H5N(C2H5)3Cl-+X XX = -H, 2-Cl, 3-Cl, 4-Cl, 2-Br, 2-OCH3, 3-OCH3, 4-OCH3