Anilin, 3-metiltiyofen ve pirol monomerlerinin asidik ortamlardaki davranışları ve kimyasal polimerizasyonları
Behaviors of aniline, 3-methylthiophene and pyrrole in asidic media and their chemical polymerization
  1. Tez No: 182026
  2. Yazar: SULTAN UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUZAFFER CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Kimya, Kimya Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal polimerizasyon, UV-görünür bölge spektrofotometri, iletkenpolimer, polianilin, Chemical polymerization, UV-Vis spectroskopy, conducting polymers, Polyaniline
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, bakır peklorat Cu(ClO4)2, periyodik asit H5IO6, amonyum peroksidisülfat(NH4)2S2O8 ve susuz demir (III) klorür FeCl3 gibi yükseltgenlerin anilin, pirol ve 3-metiltiyofen monomerlerinin kimyasal polimerizasyonuna olan etkileri AAS, FTIR ve UV-görünür bölge spektrofotometri ve iletkenlik ölçümü gibi deneysel metodlar kullanılarakaraştırıldı. İlk olarak UV- görünür bölge çalışmaları ile monomerlerin hangi yükseltgenlerleiletken polimer oluşturduğu belirlendi. Daha sonra elde edilen bu UV- görünür bölgespektrofotometre sonuçlarına göre, makro boyutta iletken polimerler sentezlendi vekarekterize edildiler. Çalışmalar, pirol, anilin ve 3-metiltiyofen monomerlerinin kimyasalpolimerizasyonu için en iyi yükseltgenin sırasıyla bakır peklorat (Cu(ClO4)2), periyodik asit(H5IO6) ve demir (III) klorür (FeCl3) olduğunu gösterdi. NH4S2O8 yükseltgeni susuz ortamdapolimer oluşumu bakımından anilin ve pirol için iyi bir yükseltgendir ancak, polimerleriniletkenlikleri düşüktür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the oxidative reagents such as copper (II) perchlorate (Cu(ClO4)2),periodic acid (H5IO6), ammonium peroxodisulfate (NH4)2S2O8 and anhydrous ferric chloride(FeCl3) on chemical polymerization of aniline, 3-methyl thiophene and pyrrole monomerswere investigated using experimental methods such as UV-vis., AAS and FTIRspectroscopes. Firstly, It was determined that monomers form conducting polymer to whatoksidants UV-vis spectroskopy. Then, conducting polymers were synthesized in accordancewith these results obtained from UV-vis. spectrofotometer. The studies show that the bestoxidant reagent for chemical polymerization of pyrrole, aniline and 3-methyl thiophenemonomers are Cu(ClO4)2, H5IO6 and FeCl3, respectively. (NH4)2S2O8 is a good oxidant inorganic media for pyrrole and aniline in terms of polymer formation from aniline and pyrrolemonomers but their conductivity.