Tokat ilinde yapay sulakalanlar ile bu sistemde kullanılan Typha latifolia l. bitkisinin evsel atıksu arıtmada kullanılabilirliğinin araştırılması
A Study on constructed wetlands in tokat and the employability of Typha latifolia l. plant in treating domestic wastewater
  1. Tez No: 182037
  2. Yazar: YASEMİN İSPİRLİ GÖKREM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İZZET KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Çevre Mühendisliği, Agriculture, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Evsel atıksu, Arıtma, Yapay sulakalan, Typha latifolia L, Sulamasuyu, Domestic Wastewater, Treatment, Constructed Wetland, Typha latifoliaL, Irrigation Water
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma Tokat-Turhal Yeniceler Köyünde ve Tokat-Turhal Kat Kasabasında evselatıksuyu arıtmak üzere kurulmuş içinde Typha latifola L. bitkisi bulunan iki adet yapaysulakalan üzerinde 2005-2006 sezonunda yürütülmüş olup, bu sulakalanların kirlilik giderimverimi ve çıkış sularının tarımsal sulama suyu olarak değerlendirilmesi olasılığı araştırılmıştır.Her iki yapay sulakalanda evsel atıksuyun alıcı ortama deşarj standartlarını sağlayıpsağlamadığının kontrolü amacıyla pH, BOI, KOI, AKM, TN, TP, NH 3 -N kirlilikparametrelerinin giderim verimi ve çıkış suyunun tarımsal sulama suyu kriterlerineuygunluğunun belirlenmesi amacıyla EC, %Na, SAR, Cl, SO 4 , B, K, Ca+Mg, RSCparametreleri incelenmiştir.Sekiz aylık araştırma çalışmaları sonucunda Tokat-Turhal Yeniceler Köyü YapaySulakalanı ve Turhal Kat Kasabası Yapay Sulakalanında ortalama kirlilik giderimverimlilikleri sırasıyla BOI %62,7-%66,3, KOI %60,2-49,3, AKM %81,5-58,9, TN %25,2-%25,5, TP %34,1-%36,8, NH 3 -N %33-%30,2 bulunmuştur. Her iki sulakalanın ortalamaarıtma verimlerinin birbirine yakın olduğu görülmüştür.Her iki yapay sulakalan çıkış sularının sulama suyu kriterlerine uygunluğununincelenmesi sonucunda bu sular ile tarımsal sulama yapılabileceği sonucuna varılmıştır.Ancak atıksuyun evsel nitelikli olması nedeniyle sulakalana girişte de sulama suyu kriterlerineuygun olduğu görülmüş, sulakalanın sulama suyu kalitesini daha da arttırdığı belirlenmiştir.Bu sonuçlara göre T. latifolia bitkisinin yapay sulakalanlarda evsel atıksuların kirlilikgideriminde ve tarımsal sulama suyu kalitesinin arttırılmasında önemli rol oynadığı kanaatinevarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been contucted to refine domestic wastewater in two constructedwetlands containing Typha latifola L. plant. One of the constructed wetlands was formed inthe Village of Yeniceler and the other in the Township of Kat, both of which are in the TurhalAdministrative District of Tokat Province. This study performed during 2005-2006 periodaimed to determine the pollution removal efficeincy and the possibility of using the refinedwater obtained from these two constructed wetlands for irrigation.The pollution parametres of pH, BOI, KOI, AKM, TN, TP, NH 3 -N were studied todecide whether domestic wastewater satisfied the discharge standards in both of theconstructed wetlands. The parametres of EC, %Na, SAR, Cl, SO 4 , B, K, Ca+Mg, RSC werestudied to determine pollution removal efficiency and whether the refined water met thecriteria for irrigation water.According to the results obtained from the studies that lasted for eight months, averagepollution removal efficiencies from both constructed wetlands were 62,7%-66,3% for BOI,60,2%-49,3% for KOI, 81,5%-58,9% for AKM, 25,2%-25,5% for TN, 34,1%-36,8% for TP,33%-30,2% for NH 3 -N. The pollution removal efficiencies obtained from the bothconstructed wetlands were close.After studying the dischange water from both of the constructed wetlands in terms ofsuitability for irrigation water criteria, it was that determined water obtained from thesewetlands could be used for irrigation. Two constructed wetlands increased the quality of therefined water for irrigation. In addition, it was determined that the wastewater coming fromthe domestic use already met the criteria for irrigation.The results indicated that the plant Typha latifola L. played an important role inreducing the pollution level of the domestic wastewater in the constructed wetlands andincreasing the quality of the irrigation water.