Tokat koşullarına uygun domates (Lycopersicon lycopersicum l.) çeşitlerinin ve terbiye sistemlerinin belirlenmesi
Investigation of appropriate variety and training system for tomato production in Tokat
- Tez No: 182039
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ECE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates (Lycopersicon lycopersicum L.), Tek gövde, Çift gövde, Çeşit, Verim, Kalite, Tomato (Lycopersicon lycopersicum L.), single stem, double stem, cultivar, yield, quality
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma 2004-2005 yıllarında 2 yıl süre ile Tokat koşullarında yürütülmüştür.Araştırmada 1. yıl 34 sırık domates çeşidi kullanılmış, incelenen bazı özellikler ve kaliteyönünden uygun olan 10 çeşit seçilerek 2. yılda denemeye alınmıştır. Denemeler 3 tekerrürlüolarak tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine uygun olarak düzenlenmiştir.Denemede tek gövde ve çift gövde yetiştiriciliği ele alınmış, her iki yılda da, ağırlıkolarak bitki başına toplam verim(kg) ve sayı olarak bitki başına toplam verim ( adet/ bitki )değerleri arasında istatistiki olarak farklılık ortaya çıkarken, diğer incelenen özelliklerbakımından farklılık ortaya çıkmamıştır.Denemenin 2. yılında elde edilen bulgulara göre pazarlanabilir toplam verimde ( ton/ha) tek ve çift gövde uygulamalarının ortalamaları 95,447- 89,667 t/ha arasında değişmiştir.Çeşit ortalamaları ise 107,640-80,383 t/ ha arasındadır. En yüksek pazarlanabilir toplamverim Sümela F1 RN, Menhir F1, Astona F1, RS 400, Alida F1, Cemile F1 ve Töre F1çeşitlerinden ( 107,640-103,545-101,707-92,395-89,025 ve 88,942 t/ha) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Experiment was conducted in Tokat two consecutive growing season during 2004-2005. Thirtyfour indeterminate tomato cultivars were evaluated regarding their overallperformance including quality parameters in the first year. As a result of first year data only10 cultivars were selected for the second year evaluation. Experiment was conducted withrandomized complete block desing with 3 replications.Results of the study showed that total yield (both weight and number of fruits) wassignificantly different among the cultivars. Other parameters tested were not significantlydifferent among the cultivars.Also, single and double stem tomato production was compared. Total marketable yieldof tomatoes were 95,447- 89,667 t/ha with single and double stem tomato productionrespectively. Sümela F1 RN, Menhir F1, Astona F1, RS 400, Alida F1, Cemile F1 ve Töre F1cultivars exhibited the highest total marketable yield ( 107,640-103,545-101,707-92,395-89,025 ve 88,942 t/ha) respectively.