Dikim sıklığı ve budama seviyelerinin rubin ahududu (Rubus idaeus l.) çeşidinde bitki ve meyve özellikleri üzerine etkisi
Effects of between-row spacing and training method on berry and plant characteristics of rubin red raspberry(Rubus idaeus l.)
  1. Tez No: 182040
  2. Yazar: ÖZNUR ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RESUL GERÇEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tokat Yöresi, fenoloji, pomoloji, ahududu, Rubin Ahududu çeşidi, Tokat region, phenology, pomology, raspberry, Rubin cv. raspberry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Araştırma 2004-2005 yıllarında Tokat ekolojisinde Rubin ahududu (Rubus idaeus L.)çeşidi ile yürütülmüştür. Budama seviyeleri ve dikim sıklığının bitkisel özelliklere, verim vemeyve kalitelerine etkileri araştırılmıştır. Bulgulara göre; her iki uygulamada da yıllara bağlıolarak, sadece daha derin budamalarda meyve iriliğinde bir artış gözlenirken ( kinci yılda B1ve B2 seviyelerindeki ortalama meyve ağırlığı sırasıyla 1.60-1.67gr arasında saptanmıştır),diğer kalite değişimlerinde önemli farklılık gözlenmemiştir (pH dışında). Diğer yandan, verimdeğeri, dikim sıklığından etkilenmezken, en fazla verim budama 3 seviyesinden yani kontrololarak kabul edilen 90 cm budamasından elde edilmiştir(47.10-60.19 g/sürgün). Bu çeşit içiniki yılın bulgularına göre; m2 `de 13 adet sürgün olacak şekilde dikim ve uçtan geriye doğru90 cm (B3) kalacak şekilde budama önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted during 2004-2005 with Rubin red raspberry (Rubus idaeus L.)cultivar in Tokat ecological conditions. The observations on the effects of row spacing andtraining method on yield, fruit and plant characteristic were evaluated. Results from bothapplication, while only the deep topping increased the fuit size (second year on tipping level-1 and level- 2 average fruit weight were between 1.60-1.67), there were no significantdifferences among other quality characteristics(except for pH). On the other hand, yieldvalues weren?t affected by the row-spacing, the highest yield were obtained from level-3which was the accepted control topping (47.10-60.19 g/cane). For this cultivar, according totwo years results, 13 cane per m2 and topping level-3 can be recommended.