Kilis yağlık ve nizip yağlık zeytin çeşitlerinde tohumların çimlenme ve çeliklerin köklenme durumlarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma
A study on determine rates of seed germination and rooting cuttings on Kilis yaglık and Nizip yaglık olive varieties
- Tez No: 182107
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜRÜVVET ILGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, çimlenme, çelik, köklenmeII, olive, germination, cutting, rootingIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, 2004-2006 yılları arasında Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü bahçesive üretim serasında Kilis yağlık ve Nizip yağlık zeytin çeşitlerinde tohumlarınçimlenme durumları ile çeliklerin köklenme durumlarının belirlenmesi amacıylayürütülmüştür.Çimlendirme çalışmasında Kilis yağlık ve Nizip yağlık çeşitlerine ait tohumlarafarklı uygulamalar ( 1- 0,1 N H2SO4 24 saat , 2- 1 N NaOH 24 saat, 3-%10'luk H2SO4(30 dk) + 300 ppm GA3 (24 saat), 4- Kontrol, 5- 0,1 N NaOH 24 saat, 6-%10'lukH2SO4 (30 dk) + 400 ppm GA3 (24 saat), 7-Endokarpı çıtlatma, 8- 1 N NaOH 12 saat,9- 1 N H2SO4 24 saat, 10- 1 N H2SO4 12 saat, 11 -0,1 N H2SO4 12 saat, 12-0,1 N NaOH12 saat muamele) yapılmış ve 2004 yılında 5 - 6 Kasım tarihlerinde, 2005 yılında 18 ve31 Ekim tarihlerinde tohum yastıklarına ekimleri yapılmıştır. Denemenin ilk yılındaçimlenen tohum sayısı çok düşük olduğu için tohumların dinlenmeye girdikten sonrahasat edilmiş olabileceği düşüncesi ile ikinci yıl tohumlar her iki çeşit için de dahaerken tarihlerde (11 - 20 Ekim) alınmıştır. Yapılan istatistiki analizlerde tarih etkisiönemsiz bulunurken çeşit, uygulama, çeşit x uygulama interaksiyon etkisi ise önemlibulunmuştur. 3, 6, 7 nolu uygulamalar çimlenme üzerinde etkin bulunmuştur. Buuygulamalar zeytinde tohum kabuğunun aşındırılmasında kullanılabilecektir. kiçeşitten Nisan ve Kasım aylarında alınan bir yıllık yarı odun çelikleri, 0-2000-4000-5000 ppm IBA dozları ile muamele edilerek perlit ortamında köklenmeye alınmıştır.Farklı IBA dozlarının köklenme üzerine etkilerinin iki çeşitte de aynı olduğu, Nisandöneminde Nizip yağlık, Kasım döneminde ise Kilis yağlık çeşidinde kallusoluşumunun daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of the study was to determine rates of seed germination androoting cuttings on Kilis Yaglik and Nizip Yaglik olive varieties at the PistachioResearch Institute, Gaziantep during the year of 2004 and 2006.For germination study, different treatments (1- soaking in 0,1 N H2SO4 for 24 h;2- soaking in 1 N NaOH for 24 h; 3- soaking in %10 H2SO4 dilution for 30 min + 300ppm GA3 for 24 h; 4- control (no treatment); 5- soaking in 0,1 N NaOH for 24 h; 6-soaking in %10 H2SO4 for 30 min + 400 ppm GA3 for 24 h; 7- endocarp cracking; 8-soaking in 1 N NaOH for 12 h; 9- soaking in 1 N H2S04 for 24 h; 10- soaking in 1 NH2SO4 for 12 h; 11- soaking in 0,1 N H2SO4 for 12 h and 12- soaking in 0,1 N NaOHfor 12 h) were applied on seeds of Nizip Yağlık and Kilis Yağlık varieties, then seedswere sown in seed beds on 5 and 6 November, 2004 and 18 and 31 October, 2005.Since germinated seeds were low in the first year of the experiment, seeds from bothvarieties were harvested earlier (11-20 October) in the second year compared the firstyear with suspecting that late harvest may have caused seeds to become dormant.Results show that harvest time was not significant on germination but variety,treatment and variety x treatment interaction were significant. Third, sixth andseventh treatments were effective on germination; therefore, these treatments can beused for olive seed endocarp scarification. Semi hardwood cuttings from thesevarieties were treated with 2000, 4000, 5000 ppm IBA and planted in perlit mediaduring the months of April-November. These IBA concentrations gave similareffects on both varieties; callus formation for Nizip Yağlık was higher in April andfor Kilis Yağlık higher in November compared to each other.