Kahramanmaraş ili Göksun ilçesinde sığır besiciliği yapan işletmelerin yapısı ve sorunları
Structure and problem of stock raising enterprises in Kahramanmaraş province Göksun district
- Tez No: 182108
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CUMA AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: GÅ ksun, sığır besiciliği, sosyo-ekonomik yapı, pazarlama ve canlıağırlık, Gâ¦ksun, Stock raising, socioeconomic structure, marketing and liveweight
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu Ëalışmada, Kahramanmaraş ili GÅ ksun ilËesindeki sığır besiciliği yapanişletmelerin yapısı ve sorunları incelenmiştir. Araştırmanın ana materyalini tabakalıÅ rnekleme yÅ ntemiyle belirlenen 50 sığır besi işletmesi sahibi besicilerle yapılananketler oluşturmuştur. Araştırmada, işletmelerin sığır besiciliğinde temel olan bazıbesicilik uygulamalarına yer verme dâ°zeyleri belirlenmiştir. Sığır besiciliği yapanişletmelerin Å nemli bazı uygulamalara yer verme dâ°zeyleri ile sosyo- ekonomiknitelikler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Ayrıca besicilerin uzun dÅ nemdedaha kÅrlı bir işletmeye sahip olmak iËin yem kullanımı ve hayvanların verimliliğiniartırmak gibi bazı uygulamalara ilişkin gÅ râ°şlere, katılma dereceleri de ortayakonulmuştur. İncelenen işletmelerde ortalama hayvan varlığı kâ°Ëâ°k işletmelerde 20.3baş, bâ°yâ°k işletmelerde ise 50.8 baş olarak belirlenmiştir. İşletme sahiplerinin asılgelir kaynaklarının ortalama %79.2'sinin hayvancılık olduğu gÅ râ°lmâ°ştâ°r.Araştırma alanında besi sonrası canlı ağırlık artışı kâ°Ëâ°k işletmelerde 236.9 kg iken,bâ°yâ°k işletmelerde ise 271.0 kg olduğu tespit edilmiştir. Besiciler işletmelerdekullanılan yemlerin %71.5'i piyasadan temin etmektedirler. Bu durum besicilerinkÅrlılık oranının dâ°şmesini sağlamaktadır. Ankete katılan besiciler, besicilikte yemve yem â°râ°nlerinin maliyetini minimize etmek amacıyla meraların korunmasına vedaha uzun sâ°re yararlanılmasına olumlu bakmaktadırlar. Ankete katılan besicilerinbâ°yâ°k bÅ lâ°mâ° besiciliğin gelişmesinde en Å nemli faktÅ râ°n tarım politikası olduğunubelirtmektedirler. Besicilerin yarısından fazlası sığır besiciliğinin daha kÅrlı halegelmesi iËin pazarlama fiyatlarının artırılması gerektiğini belirtmişlerdir. Araştırmaalanında bir entegre et tesisinin bulunmayışı işletmelerin kÅrlılık oranının dâ°şmesineneden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the structure and problems of stock raisingbusiness enterprises in Gâ¦ksun district of Kahramanmaras.In this research thematerial of the study was selected by chance in 50 business enterprises thanks topublic survey.In this research stock raising business enterprises were determined to be carried outin stock raising nutrition.It was evaluated that stock raising business enterprisescarry out some important roles and their socioeconomic relatios.It was pointed outthat using feed and increasing animals productivity in order to have a moreprofittable business enterprise for long term period.Business enterprisesstudied,number of animals for small enterprises 20.3 and 50.8 in the largeenterprises.It was considered that % 79.2 of the main income of the enterprise ownerswas stock raising.In this research live weight increase after feeding was 236.9 kg forsmall enterprises and 271.0 kg for the large enterprises.Fatteners assure % 71.5 of thefeeding from the market used in the enterprises.This situation causes fatteners profitloses.Fatteners took part in the survay think that pastures must be kept and makeuse for long term period in order to minimize food and food products.Most of thefatteners took part in the survay say that the most important factor is the agriculturepolicy for the improvement of stock raising.More that half of the fatteners said thatmarketing prices should be increased to be more profitable for stock raising.Havingnot an integrated meat foundation caused enterprises profit loses.