Girişimci adayının özellikleri, girişimcilik eğilimleri ve girişimci adaylarına sağlanan destekler
The entrepreneur candidate's specialities, their entrepreneur's propensity and supports which is provided for the entrepreneurs
  1. Tez No: 182116
  2. Yazar: SADIK GÖZEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CUMA AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci Adayı, Girişimci, İş Fikri, İş Planı, Yenilik, KÖİDD, Sermaye, Kredi, Destek, Entrepreneurship, Entrepreneur candidates, Entrepreneur, Business idea, Business Planning, Innovation, KÖİDD, Capital, Credit, Support
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı girişimci adaylarının sahip olması gereken özellikleri, destekalabileceği yerleri ve mevcut durumlarını saptamaktır. Ayrıca genel anlamda girişimcive girişimcilik kavramlarının tanımları, iş kurma sürecine yeni başlayacak kişiningirişimci mi yoksa girişimci adayı mı olarak adlandırılması gerektiği, girişimci adayındabulunması gereken özellikler, iş fikrinin gerçeğe dönüştürülmeden önce yapılmasıgereken çalışmalar ve ayrıca daha önce yapılmış çalışmalarla ilgili bilgiler ve veriler yeralmıştır. Çalışmanın ana materyalini, Şanlıurfa, Diyarbakır ve İzmir illerindeÖzelleştirme Sosyal Destek Projesi (ÖSDP) kapsamında yapılan Küçük Ölçekli İşKurma Danışmanlık Desteği (KÖİDD) programlarına katılan girişimci adaylarıylayapılan anketler oluşturmuştur. Ayrıca, girişimci adaylarına maddi ve maddi olmayan(eğitim, seminer, bilgilendirme) destek sağlayan kurum kuruluşların desteklerihakkında bilgiler yer almıştır. Araştırma sonucunda, KÖİDD programına katılan veanketimizi cevaplayan girişimci adaylarının, çoğunluğunun erkek, genel yaş ortalaması34, eğitim durumu olarak çoğunluğunun üniversite mezunu olduğu ve girişimciliğineğitimle doğru orantılı olduğu ortaya çıkmıştır. Girişimci adayları, kendi işlerinikurabilmek için gerekli özellikleri taşıdıklarını ve risk almanın girişimciliğin temeliolduğunu, çoğunluğu bir iş fikrine sahip olduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca kadıngirişimciliği destekledikleri, ailenin girişimcilik kültürünün oluşmasında etkili olduğu, işkurma ile ilgili girişimcilerin sermaye ve kredi temini konusunda teminat problemiyaşadıkları, iş kurma sürecinde bürokrasinin engel teşkil ettiği, yeteri kadar destekalamamaları ve nereden destek alabilecekleri konusunda bilgi sahibi olmadıkları ortayaçıkmıştır. İş kurma sürecindeki tüm başvuru ve işlemlerin tek merkezden yürütülmesive Kredi Garanti Fonu gibi girişimci adaylarına teminat sağlayan kuruluşlarıngeliştirilmesi ve girişimcilik kültürünün oluşturulmasına yönelik aktivitelerin ve teşvikmekanizmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to show that what kind of specialities that entrepreneurcandidates should have and where they can get support and determine their currentpositions. In addition to the description of the terms ?Entrepreneur andEntrepreneurship?; the decision of naming a person as entrepreneur or candidate ofEntrepreneurship who will currently get into the process of investigation; the specialitieswhich candidate of Entrepreneurship needs to have; the necessary works before thebusiness plan come true and feedback & data of works that have been done before mustbe included. The research on some of entrepreneur candidates who has participatedConsultancy of Small Business Establishment Association (KÖIDD) has been analysedand compared to the studies has been established earlier By the association of socialsupport making private (ÖSDP) in Şanlıurfa, Diyarbakır and İzmir districts. Finally therequired information about economical and/or other support of organisations(education, seminar and to inform etc.) to candidates is included. As a result of theresearches the respondents who participated the KOIDD program were mostly male,average age was 34, they were mostly graduates from university and Entrepreneurshipwas directly proportionate with education. The Entrepreneurs candidates reported thatthey have the characteristics of the entrepreneurship to establish their own businessesand taking risk is the main foundations of entrepreneurship and most of them have anidea about what to do as a business. The entrepreneurs also stated that they supportwoman entrepreneurs and family was important to build entrepreneur culture. Theymentioned the difficulties of getting credits for businesses and the bureaucracy was anobstacle in the process of building a business. Improvement of in the process ofmanaging all of the applies&transactions at the only centre and the organisations thatguarantee the candidates of entrepreneurship as Credit Guarantee Fun and intend ofactivities to establishing the entrepreneurship culture and improvement of encouragesystem and to get widespread needed.