Su teresinin (Nasturtium officinale r.br.) tavuklarda yumurta kalitesine etkisi
Effect of water cress (Nasturtium officinale r.br.) on the egg quality of layers
  1. Tez No: 182117
  2. Yazar: COŞKUN GÖKMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. TÜLİN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurta, yumurta kalitesi, su teresi, yağ asitleriIII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada rasyonlara değişik düzeylerde ilave edilen su teresinin (Nasturtiumofficinale R.Br.) bovans tipi yumurtacı tavuklarında canlı ağırlık, yem tüketimi,yemden yararlanma, yumurta verimi ve kalitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir.Araştırmada 72 adet 47 haftalık tavuklar kullanılmıştır. Araştırma, her birinde12'şer hayvan olacak şekilde 1 kontrol ve 5 adet deneme grubu ile yürütülmüştür. Herbir deneme grubu da 4'er tavuk içeren 3 alt gruba bölünmüştür. Kontrol ve denemegruplarının rasyonları % 16.8 HP ve 2700 kcal/kg ME içerecek şekilde düzenlenmiştir.Deneme gruplarına sırasıyla % 0.5, 1.0, 1.5, 2.0 ve 3.0 düzeylerinde su teresi ilavesiyapılmıştır. Denemede canlı ağırlık tartımları ve yumurta kalitesi analizleri 2 haftadabir yapılmıştır. Yağ asitleri analizleri TÜB TAK-MAM' da yaptırılmıştır. Varyansanalizlerinde SPSS paket programı yardımıyla Duncan çoklu karşılaştırma testiuygulanmıştır.Deneme sonunda tavuklarda yumurta verimi ve yemden yararlanma oranıbakımından gruplar arasında farklılıklar önemsiz, canlı ağırlık, yem tüketimi veyumurta ağırlıkları bakımından gruplar arasındaki farklılık önemli (P0.05) bulunurken, rasyona suteresi ilavesinin yumurta sarı rengi (RCF) değerine etkisi çok önemli (P0,05) önemsiz çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of water cress (Nasturtium officinale R.BR.) added toratios at different levels on body weight, feed consumption, feed efficiency, layingintensity and egg quality traits in Bovans laying hens was investigated.72 layers (Bovans white, 47 weeks of age) were used. The trials were carried outin 1 control and 5 test groups containing 12 layers each. Each group was divided in 3sub-groups. The ratios of the control group and the test groups were designed tocontain 16.8 % HP and 2700 kcal/kg. Water cress at amounts of 0.5 %, 1.0 %, 1.5 %,2.0 % and 3.0 % was added to the ratios of the test groups. Body weight and eggquality traits were examined biweekly.