Türkiye'de bazı havzalardaki dağ alabalığı (Salmo trutta macrostigma) popülasyonlarında genetik polimorfizmin belirlenmesi
Determination of genetic diversity of Salmo trutta macrostigma populations inhabiting some rivers of Turkey
  1. Tez No: 182130
  2. Yazar: BÜLENT KAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ÖZKÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Salmo trutta macrostigma, mtDNA, PZR-RFLP, Cythocrome, Salmo trutta macrostigma, mtDNA, PCR-RFLP- Cyt-b, 12S rDNA
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada, populasyon sayıları giderek azalmakta olan ve Türkiye'nin farklıakarsularında yaşayan dağ alabalığı populasyonundaki olası genetik farklılıklarınaraştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Dağ Alabalığının (Salmo truttamacrostigma) kuyruk yüzgeç örneklerinden mtDNA'ları izole edilmiş vepolimorfizmde hedef gen bölgeleri olarak Cythocrome-b (Cyt-b), 12S, 16S geniseçilmiş ve bu bölgeyi hedef alan ileri ve geri primerler tasarlanmıştır. Cty-b, 12Sve 16S genlerini içeren bölgeler Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR)amplifikasyonu ile çoğaltılmış ve amplifikasyon agaroz jel üzerinde kontroledilmiştir. PZR amplifikasyonunda Cyt-b bölgesi yaklaşık 971bç, 12S bölgesiyaklaşık 888bç, 16S bölgeside yaklaşık 1444bç uzunluğunda bir bant üretmiştir.Tüm örneklerde aynı uzunlukta bant elde edilmesi tek başına PZRamplifikasyonunun polimorfizmi belirlemede yetersiz kalmasına neden olmuş vedolayısıyla Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) analizi ilepopulasyon içerisindeki genetik farklılığın tesbit edilmesi yönüne gidilmiştir.Nergele, Akdere, Zindan ve Aksu sularındaki Salmo trutta macrostigmaalabalıklarının örnek alınan diğer bölgelerdeki alabalıklardan sekans dizilimindefarklılıkların olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The systematic of Salmo trutta is state in a flux mainly due to fact that most characterizationworks carried out so far were based on morphometric and meristic data resulting inconsistentnomenclature. That inconsistency finalized to a remarkable taxonomic confusion which hasretarded the understanding of the evolutionary history of the species. During the last twodecades, molecular applications, however, received great impetus to resolve the problematicpoints of systematic of that genus. This study aimed to document the genetic relationship ofSalmo trutta macrostigma populations of some rivers of Turkey by PCR-RFPL analysis. Total148 adipose fin samples of fish from different river basins were collected and genomic DNAswere isolated. Three mtDNA fragments, namely cythocrome-b (ca. 971bp), 12S rRNA region(ca. 88bp), 16S rRNA region (ca. 1444bp) were targeted for PCR-RFLP analysis. Total 8, 4and 4 different restriction enzymes were used to digest the PCR amplified products of Cyt-b,12S and 16S regions respectively. Fish samples collected from Nergele, Akdere, Zindan andAksu rivers were found to be different after PCR-RFLP analysis.