Şekil hatırlamalı Cu-Al-Ni ve Cu-Zn-Al alaşımlarının üretilmesi ve özelliklerinin incelenmesi
Production of Cu-Al-Ni and Cu-Zn-Al shape memory alloys and investigation of their properties
- Tez No: 182143
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cu-Al-Ni, Cu-Al-Zn, Şekil Hatırlamalı Alaşım, HızlıKatılaştırma, Mekaniksel öğütme, Cu-Al-Ni, Cu-Al-Zn, Shape Memory Alloys, Rapid Solidification, Mechanical Alloying
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada şekil hatırlamalı Cu83Al13Ni4 ve Cu77,31Zn13,60Al8,99 alaşımlarınınüretiminde mekaniksel öğütme ve hızlı katılaştırma teknikleri kullanılmıştır. Yapısalve termal özellikleri X-ışını difraksiyonu (XRD), Taramalı elektron mikroskobu(SEM) ve Diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) kullanılılarak incelenmiştir.Mekaniksel öğütme ile üretilen toz alaşımları DSC analizlerinde faz dönüşümlerigörüldü. Hızlı katılaştırma ile üretilen şeritlerde martensitik dönüşüm görüldü fakattoz numunelerdeki iki fazlı martensitik dönüşümler kadar belirgin değildir. Tozalaşımlarda tam martensitik dönüşüm görülebilmesi için öğütme süresininarttırılması gerektiği belirlendi. Bu çalışmada şekil hatırlamalı Cu83Al13Ni4 veCu77,31Zn13,60Al8,99 alaşımların üretim sürecinin, üretilen alaşımların yapısal ve termalözelliklerini etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
The rapid solidification and mechanical alloying techniques have been used toproduce shape memory Cu83Al13Ni4 and Cu77.31Zn13.60Al8.99 alloys. The structure andthermal properties were examined by using X-ray diffraction (XRD), scanningelectron microscopy (SEM) and differential scanning calorimetry (DSC). DSC studiesshowed that mechanical alloyed powders consisted of martensitic transformation. Therapid solidificated ribbons are probably also partially martensitic and consisted ofmartensitic transformation but the existence of two phases is not as obvious as in thepowders. The powder which obtained for more milling time seems to be fullymartensitic. The present investigation indicated that the structure and thermalproperties of Cu83Al13Ni4 and Cu77.31Zn13.60Al8.99 shape memory alloys are influencedby production processes.