Al-Y-Ni amorf alaşımlarının elektriksel ve manyetik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of electrical and magnetic properties of Al-Y-Ni amorphous alloys
  1. Tez No: 182142
  2. Yazar: SÜLEYMAN KERLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMİT ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Al-Y-Ni, elektriksel özdirenç, manyetizasyon, Al-Y-Ni, electrical resistivity, magnetization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, daha önce melt-spinning metoduyla üretilen Al-Y-Ni amorfalaşımlarının elektrik ve manyetik özellikleri incelenmiştir. Al85Y11Ni4, Al85Y10Ni5,Al85Y9Ni6, Al85Y5Ni10, numunelerinin elektriksel özdirençleri dört nokta metoduylaoda sıcaklığından 600 oC' ye kadar ölçüldü. Özdirençlerdeki azalma 200-400 oCarasında gerçekleşen kristallenme boyunca gözlenmiştir. Düşük sıcaklık için birkriyostat dizayn edilmiş ve bu kriyostat ile numunelerin özdirençleri -175 oC ile 25 oCarasında ölçülmüştür. Düşük sıcaklıklarda özdirençlerde belirgin bir değişmegözlemlenmemiştir. Numunelerin manyetik özellikleri magnetometre ile ölçülmüştür.Bu numunelerde herhangi bir manyetizasyon gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, electrical resistivity and magnetic properties of Al-Y-Niamorphous alloys previously produced by melt-spinning method were investigated.The electrical resistivities of Al85Y11Ni4, Al85Y10Ni5, Al85Y9Ni6, Al85Y5Ni10 sampleswere measured from room temperatures to 600 oC by four probe method. Thedecrases of resistivities were observed during the crystalitazion occuring in the range200-400 oC. For low temperature, a cryostate was designed and with this cryostatethe electrical resistivities of the samples were measured at temperatures between -175oC and 25 oC. At low temperatures a significant change in resistivities was notobserved. Magnetic properties of the samples were measured by using amagnetometer. In these samples, any magnetization was not observed.