Pres ve döküm ile şekillendirilen seramik ürünlerinde oluşan hatalar ve çözüm önerileri
Ceramic faults occurred as a result of pressed & slip casted shaping and their remedies
- Tez No: 182160
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik Hataları, Hataların Önlenmesi, Şekillendirme Prosesleri, Ceramic Faults, Faults Remedies, Shaping Processes
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Seramik endüstrisinde üretilen ürünleri ıskartasız üretmek mümkün değildir. Belliproseslerde ve belli oranlarda hata oluşturabilecek pek çok etken vardır. Bu çalışmadaki amaçseramik üretimi esnasında şekillendirme prosesinde meydana gelen hataların saptanması ve buhataların oluşmaması için uygulanan çözüm yollarını belirlemektir.Şekillendirme prosesinde meydana gelen hataları oluşturabilecek değişkenler veetkenler ile bu hataları engellemek için uyulması gereken parametreler hakkında detaylı bilgilerverilmiştir. Ayrıca Altın Çini ve Seramik Sanayi A. Ş. 'de bu konu ile ilgili araştırmalaryapılmış ve fabrikaya bu konu ile ilgili yapılan uygulamalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is difficult to manufacture ceramic wares without defects in the ceramic industry.From the preparation of raw material to the decoration stage, there are a lots of elements inceramic production which cause faults to some extend at least. Detail information is given bothon what can cause defects within the stages of shaping processes in this industry and whatshould be done to prevent them. The aim of this study is to determine faults occurred as a resultof shaping processes in ceramic manufacturing at Altın Çini ve Seramik Sanayii A.Ş. and toadopt remedies relevant to their own particular production circumstances.