Yüksek enerji fiziği simülasyonlarında Monte Carlo teknik ve uygulamaları
Monte Carlo technique and applications in high energy physics simulations
- Tez No: 182161
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HATİCE DURAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ATLAS Deneyi, Çeşni Demokrasisi, Demokratik Kütle Matrisi (DMM), Dördüncü SM Ailesi, LHC, ATLAS experiment, Democratic Mass Matrix (DMM), Flavour democracy, FourthSM family, LHC
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde, CERN'deki LHC, ATLAS Deneyi için dördüncü Standart Model (SM) kuarkailesinin FCNC (Çeşni Değiştiren Nötral Kanallar) bozunumlarının modellemesi çalışıldı. Buçalışmada, PYTHIA Monte Carlo olay üreteci ve ATLAS Detektörü'nün hızlı detektörmodelleme programı olan ATLFAST programları kullanıldı.Çalışma boyunca 320 GeV kütleli dördüncü SM kuark ailesi olan u4 ve d4 'ünu4 â bW+, ü4 â gt(Zt)sinyallerinin gözlenmesi pp â u4ü4,» » » ve pp â d4d4,»d4 â> tW~ â> bW+W~ bozunum kanalları için incelenmiş ve bozunum tesir kesitleri1.158x10" 10 mb olarak elde edilmiştir. Ayrıca simulasyonla elde edilen analiz tablosunda,önce bozunum ürünleri ve bu ürünlerin özellikleri daha sonra da bu ürünler birleştirilerek u4sinyali elde edilmeye çalışılmıştır. u4 sinyalini 300-800 GeV aralığında gözlemek için gerekliolan luminositi değeri düşük luminositi olan 3 x İCT31 cm2sl' dir.
Özet (Çeviri)
in this thesis, FCNC (Flavour Changing Neutral Channel) decay simulation of fourthStandard Model (SM) quarks family was studied for LHC, ATLAS experiment at CERN. inthis study, PYTHIA Monte Carlo event generator and ATLFAST fast detector simulationprogram for ATLAS detector were used.Throughout study, observation of signals of fourth SM kuarks family which are u4 andd4 with 320 GeV mass, were investigated for pp^>uJlA, u4 -^ bW+ ,M4 -^ gt(Zt) andpp^-d4d4, d4 -^>tW~ -^>bW+W~ decay channels and the decay cross-sections wereobtained as 1.158 xlCr 1 0 mb. Hence, products are given in analysis table obtained bysimulation, fırst decay products and characteristics of this products, next uA signal was obtainedby combining this products. The lowest required luminosity to observe UA signal between 300-800 GeV is 3 x l ( T 3 1 cm~2s~\