Bilgisayar destekli kam tasarımı ve örnek bir kam mekanizmasının imalatı
Computer aided of cam design and a sample of cam mechanism manufacturing
- Tez No: 182171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER GAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, basınç açısı, kamların imalatı, kammekanizmaları, Computer Aided Design (CAD), pressure angle, cams manufacturing, cammechanisms
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bir çok kullanma alanına sahip olan kam mekanizmalarının geleneksel yöntemlerletasarımları yapılırken birtakım sorunlarla karşılaşılmaktadır. Geleneksel tasarım yöntemleritamamen tasarımcının el becerisine bağlıdır. Son yıllarda bilgisayar destekli tasarım yöntemleriile bir çok makine parçasının tasarımı daha kolay ve daha kısa zamanda yapılabilmektedir.Bu çalışmada, çıkış uzvu öteleme hareketi yapan kam mekanizmaları için bilgisayardestekli kam tasarım programı geliştirilmiştir. Program Borland Delphi 7 programlama dilikullanılarak yazılmıştır. Yazılan bu program ile kam'a ait yol, hız ve ivme grafikleri ile kamprofilinin çizdirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca örnek bir kam mekanizmasının tasarımı ve imalatıyapılarak eğe sapının ahşap malzemeden üretimi gerçekleştirilmiştir.Bilgisayar destekli tasarım programının çıkış uzvu öteleme hareketi yapan kamlarıntasarımda hız ve doğruluk bakımından tasarımcıya önemli katkıları olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cam mechanisms which have lots of using fields are faced with some problems in thedesign of traditional methods. Traditional design methods completely depend on the skill of thedesigner. Nowadays, the design of many items of the machines can be done more easily and ina shorter time by computer aided design methods.In this work, computer aided cam design program was developed for cam mechanismswhose exit unit does push movement. This program was written by using `Borland Delphi 7?program language. Getting the profile of cam and the graphics of the way, speed andacceleration that belong to cam drawn was aimed by this program. Also the design andmanufacture of a sample cam mechanism was done and the production of the handle of the filefrom wooden material was realized.It was seen that computer aided design program has important assistances to designer interms of speed and uprightness in the design of cams whose exit unit does push movement.