Stresli fareler(Mus musculus)in kan, beyin ve karaciğerlerindeki toplam glukoz ve toplam kolesterol seviyelerine tegretol,anason(Pimpinella anisum),havlıcan(Alpina officinarum)ve ginkgo (Ginkgo biloba)'nın etkileri
Effects of tegretol, anise (Pimpinella anisum),ginseng(Alpina officinarum) and ginkgo(Ginkgo biloba)in the blood,in the brain and liver total glucose and total cholesterol levels in stressed mice(Mus musculus)
- Tez No: 182180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHDETTİN BAYAZİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Anason (Pimpinella anisum), Erkek fare (Mus musculus), Ginkgo (Ginkgobiloba), havlıcan (Alpina officinarum), Tegretol (Carbamazapine), Stres, Male mice (Mus musculus), Anise (Pimpinella anisum), Ginseng (Alpinaofficinarum), Ginkgo (Ginkgo biloba), Tegretol (Carbamazapine), Stress
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, stresli farelerin (Mus musculus) kan, karaciğer ve beyindeki glikoz vekolesterol seviyelerine anason (Pimpinella anisum) havlıcan (Alpina officinarum) ginkgo(Ginkgo biloba) ve tegretol (Carbamazapine) etkileri araştırılmıştır. Her deneme grubunda 10erkek fare vardı. Hayvanlara 15 gün süre ile açlık, kafeinize, tutsaklık stresleri birlikteuygulandı. Etkenler 40 gün boyunca ayrı ayrı uygulandı ve 40.gün tüm hayvanlarınkuyruklarından kan alındı ve sonra hayvanlar servikal dislokasyon ile öldürüldü. Organlarıdiseksiyonla alındı ve homojenize edildi ve santrifüjle süpernatantları çıkarıldı. Sonuç olarakkan glikoz seviyeleri stressiz hayvanlarda 339.76 ± 0.61 stresli gruplarda 649.02 ± 15.27 mg/dlanason, havlıcan, ginkgo ve tegretolün etkisinde sırasıyla 407.75 ± 3.76, 454.06 ± 0.93, 667.15± 6.64, 706.71 ± 6.82 mg/dl bulunmuştur. Karaciğer glikoz miktarı stressizlerde 161.75 ± 3.12ve streslilerde 750.55 ± 18.30 mg/dl ; anason, havlıcan, ginkgo ve tegretol etkisiyle sırasıyla154.47 ± 4.12, 148.09 ± 5.84, 152.12 ± 6.04mg/dl bulunmuştur. Beyin glikozu stressiz grupta7.94 ± 0.58 mg/dl ve stresli grupta ise 10.29 ± 0,32 ; anason, havlıcan, ginkgo ve tegretoletkisiyle sırasıyla 12.64 ± 0.74, 20.25 ± 0.85, 6.37 ± 0,41 ve 7.15 ± 0.41 mg/dl olarakbulunmuştur.Kan kolesterol seviyeleri stressizlerde155.69 ± 0.38 streslilerde ise 334.58 ± 11.79mg/dl; anason, havlıcan, ginkgo ve tegretol etkilerinde ise sırasıyla 381.66 ± 5.99, 345.90 ±6.76, 363.33 ± 5.62. ve 370.13 ± 5.61 olarak bulunmuştur. Karaciğer kolesterol seviyeleristreslilerde 27.49 ± 0.41 streslilerde 84.37 ± 0.34 mg/dl ; anason, havlıcan, ginkgo ve tegretoletkilerinde sırasıyla 94.58 ± 1.84, 121.87 ± 4.13, 343.12 ± 12.05 ve 317.91 ± 6.79 mg/dlbulunmuştur.Beyin kolesterol seviyeleri stressizlerde 21.24 ± 1.27 streslilerde 13.15 ± 0.26 mg/dl; anason, havlıcan, ginkgo ve tegretol etkilerinde sırasıyla 13.53 ± 0.64, 21.24 ± 1.48, 27.49 ±0.74 ve 19.16 ± 1.88 mg/dl olarak tayin edildi. Bu çalışmada uygulanan stres, hiperglisemi vehiperkolesterolemiye neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of anise (Pimpinella anisum), ginseng (Alpina officinarum),ginkgo (Ginkgo biloba) and Tegretol (Carbamazapine) on the glucose and total cholesterolconscentrations in the blood, the liver and the brain of the male mice (Mus musculus) stressedwere studied.The investigation have been conducted together the starvation caffeinize and thecaptiveness in the cage during 15 days. The agents were given seperately during 40 days andafter 40 days the blood examples were taken from the tail of all animals and these animals weredied by cervical dislocation. As the results, blood glucose levels were found 339.76 ± 0.61 inwithout the stres and 649.02 ± 15.27 mg/dl in the stressed groups; 407.75 ± 3.76, 454.06 ± 0.93,667.15 ± 6.64, 706.71 ± 6.82 mg/dl respectively in effected of anise, ginseng, ginkgo andTegretol.The amounts of the liver glucose were found 161.75 ± 3.12 in without the stres and750.55 ± 18.30 mg/dl in the stressed groups; 154.47 ± 4.12, 148.09 ± 5.84, 152.12 ± 6.04 mg/dlrespectively in effected of anise, ginseng, ginkgo and Tegretol. The brain glucose 7.94 ± 0.58mg/dl in without stress group and 10.29 ± 0,32 in stressed group; 12.64 ± 0.74, 20.25 ± 0.85,6.37 ± 0,41 and 7.15 ± 0.41mg/dl respectively in effected of anise, ginseng, ginkgo andTegretol.The blood cholesterol concentrations were found as 155.69 ± 0.38 mg/dl in without thestress and 334.58 ± 11.79 mg/dl in the stressed groups; 381.66 ± 5.99, 345.90 ± 6.76, 363.33 ±5.62 and 370.13 ± 5.61 mg/dl respectively in effected of anise, ginseng, ginkgo and tegretol.The liver cholesterol concentrations were found as 27.49 ± 0.41mg/dl in without the stres and84.37 ± 0.34 mg/dl in the stressed groups; 94.58 ± 1.84, 121.87 ± 4.13, 343.12 ± 12.05 and317.91 ± 6.79 mg/dl respectively in effected of anise, ginseng, ginkgo and tegretol.The braincholesterol concantrations were determined as 21.24 ± 1.27 mg/dl in without the stress and13.15 ± 0.26 mg/ dl in the stressed groups; 13.53 ± 0.64, 21.24 ± 1.48, 27.49 ± 0.74 and 19.16 ±1.88 mg/dl respectively in effected of anise, ginseng, ginkgo and Tegretol.