Sipariş teslim zamanının bilgisayar programı ile bulunması ve bir işletme örneğine uygulanması
Computing order delivery time by computer programming and a case study
  1. Tez No: 182195
  2. Yazar: MUSTAFA ERGİNLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİM IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teslim zamanı tespiti, Üretim planlama, Kapasite planlama, Stok kontrol, Bilgisayar destekli üretim planlama, Computing Delivery Time, Production planning, Capacity planning, Stock control, Computeraided production planning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalı mada, küçük ve orta boy i letmelerin aldıkları sipari lerin teslim zamanınıhesaplamaya yardımcı olmak amacıyla, Delphi 7 programlama dilinde BDST (BilgisayarDestekli Sipari Takip) isimli bir bilgisayar programı hazırlanmı tır. Programda; sipari ler,stok kontrol, kapasite ve üretim planı modülleri hazırlanmı ve alt modüllerle aralarındakiili kiler kurulmu tur.Hazırlanan program, Kütahya ilinin Simav ilçesinde battaniye üretimi yapan küçükölçekli bir i letmede deneme amacıyla uygulanmı tır. Uygulamada, öncelikle fabrikanın üretimakı ı eması çıkartılmı , bu akı emasından yararlanılarak BDST için gerekli olan fabrikabilgileri programa girilmi tir.BDST, daimi sipari alan i letmelerde kullanılmak üzere tasarlanmı tır. Siparigeldi inde sipari modülü devreye girmektedir. Her sipari kalemi girilirken program arkaplanda stok modülünü çalı tırır ve sipari alınan ürünün stokta olup olmadı ını kontrol eder.Ürün depoda var ise; mevcut miktar bu sipari kalemi için ayrılır. E er mevcut miktaryetersizse, ne kadar üretilmesi gerekti i program tarafından hesaplanır ve sipari in üretilecekolan miktarının, mevcut kapasite ile zamanında üretilip üretilemeyece inin analizi ?KapasiteAnaliz? modülü ile yapılır. Kapasite analiz modülü, daha önce kullanıcı tarafından bilgisayaragirilmi olan i gücü ve makine kapasitelerini tarayarak, mevcut sipari in ne kadar zamandaüretilebilece ini i lem modülündeki bilgileri alarak CPM (Critical Path Method) metodunukullanarak bulur. Program, sipari in tüm kalemleri için bu analizi yaparak, sipari inbitirilebilme zamanını gün, hafta, ay veya yıl bazında kullanıcıya rapor eder. Bu i lemlerdensonra üretim planı modülü ile her bir sipari kalemi için, seçilen zaman dilimi bazında üretimplanı hazırlanır. stenirse, sipari alınan ürün için gerekli olan malzeme listesi, imerkezlerindeki i lemlerin mevcut, dolu ve bo kapasiteleri; kapasiteler dolu ise ne kadar süresonra bo alabilece i, sipari in hangi a amada oldu u bilgileri ayrıntılı ekilde alınabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the software namely Computer Aided Order Control CAOC has beendeveloped by using Delphi 7 programming language for computing order delivery time. Thesoftware consists of orders, stock control, and capacity and production plan modules. Finally,the relations between them have been established by submodules.The application of CAOC has been implemented in a factory which produces blanketsin a district in Simav, Kütahya. Firstly, the production layout has been observed. Then thefactory information needed for CAPP has been entered to the program to benefit from theproduction layout.CAOC has been designed for continuous orders. The ordering module works if there isan order. When an order is entered to the program, the stock module works and checks if theorder is available in the stock. If the product is available in the store, the required amount isreserved for this item. If the product is insufficient in the store, the software calculates howmuch of the order could be produced and also analyzes by ?Capacity Analyze Module? whetherthe product could be produced with available capacity. This program also detects the labor,power waiting time and the capacity of machines entered to the system by the user and analyzesand calculates whether the product can be produced on time by using Critical Path Method(CPM). The program analyzes all of the ordered items and reports final time as day, week,month or year for the user. After those processes mentioned above, production plan is made foreach of the ordered items on the base of the selected time. Finally, the detailed material list,capacities of departments, order state can be followed for the ordered product if it is required.