Yatırım ve ölümlülük riskleri açısından annüite ürünleri
Annuity products in terms of the investment and the mortality risks
- Tez No: 182240
- Danışmanlar: PROF. DR. M.TEKİN SÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aktüerya Bilimleri, Actuarial Sciences
- Anahtar Kelimeler: Annüite, ölümlülük, uzun yaşama riski, yatırım riski, ölümlülüktablosu, Annuity, mortality, longevity risk, investment risk, mortality table
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aktüerya Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Gelecek yaşam süresinin belirsizliği gelecekte ödenecek teminatların ödenebilirliğiaçısından risk oluşturmaktadır. Ortaya çıkabilecek riskli durumlara karşı önlemlerinönceden alınabilmesi ve uygun tahminlerin yapılabilmesi annüite piyasasınındevamlılığı için önemlidir. Hesaplamalarda kullanılan ölümlülük düzeyinin, faizoranlarının ve ölümlülük tablolarının sunulan annüite ürün özelliklerine uygunolması gerekir.Bu çalışmada annüiteler, faiz oranı ve ölümlülük düzeyi açısından deterministik vestokastik bakış açısıyla ele alınmıştır. Dünyadaki ve Türkiye'deki annüite ürünleriincelenmiş ve bu ürünler için sigorta şirketleri açısından ortaya çıkabilecekrisklerden bahsedilmiştir. Kullanılan bazı ölümlülük tablolarıyla gelecekteki yaşamsüresindeki belirsizlik ve bunun doğuracağı sonuçlar için çeşitli karşılaştırmalaryapılmış ve karşılaştırmalar sonunda annüitelerde ortaya çıkabilecek risklere karşıalınabilecek önlemler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Uncertainty of the future life time creates solvency risks for insurance companiesto provide benefits. Taking precautions about solvency risks and making goodforecasts are important for continuity of annuity market. The mortality rates,interest rates and mortality tables which are used in calculations should beappropriate for offered annuity product.In this study, annuities were examined by using deterministic and stochasticapproaches in terms of interest rates and mortality rates. The annuity products inthe world and in Turkey were analyzed and the possible risks which insurancecompanies faced with because of these products were discussed. By consideringsome mortality tables, the uncertainty of future life time and the results of thisuncertainty were studied. Moreover, the precautious which may be taken againstthe risks of these annuities were emphasized.