Gebelik süresince uygulanan oktilfenolün ergin sıçanlarda endokrin sistem üzerindeki histopatolojik etkileri
Histipathological effects of octylphenol treatment through the pregnancy period, on the endocrine system of adult rats
- Tez No: 182239
- Danışmanlar: PROF.DR. NURHAYAT BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Çevresel östrojenler, oktilfenol, endokrin sistem, sıçan, toksisite, Environmental estrogens, octylphenol, endocrine system, rat, toxicity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, östrojenik bir bileşik olan oktilfenole fötal dönemde maruz kalmanınerkek ve dişi sıçanlarda endokrin sistem üzerindeki etkilerinin ortaya çıkartılmasıamaçlanmıştır. Bu doğrultuda normal-kontrol, yağ-kontrol olmak üzere iki kontrolgrubu; 100 mg/kg/gün ve 250 mg/kg/gün olmak üzere iki uygulama grubu; toplamdört deney grubu oluşturulmuştur. Uygulama gruplarında gebe sıçanlara gebeliksüresince her gün, mısır yağında çözülmüş oktilfenol uygulanmış, uygulama sırtbölgesinden derialtı yoluyla gerçekleştirilmiştir. Doğumdan sonra erkek ve dişisıçanlar ergin hale (2.5 aylık) gelene kadar büyütülmüş, bu süre sonunda sıçanlaröldürülerek adrenal, hipofiz, pankreas, tiroit ve paratiroit organları alınıp, organağırlıkları kaydedilmiş ve histopatolojik olarak incelenmiştir.Organ ağırlıkları incelendiğinde gruplar arasında farklılık bulunmazken, relatiforgan ağırlıkları incelendiğinde erkek sıçanların adrenal ve tiroit+paratiroitağırlıklarında 250 mg/kg/gün uygulama grubunda azalma; dişi ve erkek sıçanlarınvücut ağırlıklarında 250 mg/kg/gün oktilfenol uygulama grubunda artış tespitedilmiştir. Histopatolojik olarak alınan dokularda kontrol grubuna göre önemlihistopatolojik bulgular tespit edilmiştir. Adrenal dokuda özellikle ödem, hücreseldejenerasyon, kapsül kalınlaşması; hipofiz bezinde hücresel dejenerasyon; tiroitbezinde foliküler dejenerasyon; paratiroit bezinde bağ dokuda artış; pankreastadejenerasyon tespit edilen bulgulardan bazılarıdır. Bu çalışmanın sonuçları; fötaldönemde uygulanan oktilfenolün, ergin erkek ve dişi sıçanlarda hipofiz, tiroit,paratiroit, pankreas ve adrenal bezleri üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunuortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been intended that effects of octylphenol, an estrogeniccompound, exposure at fetal period on male and female endocrine system. Forthis reason, two groups have been performed as normal-control, oil-control andtwo groups have been performed as octylphenol treatment groups of 100mg/kg/day and 250 mg/kg/day, four groups have been performed in all. Intreatment groups, octylphenol dissolved in corn oil was injected to pregnant ratssubcutaneously during pregnancy everyday. After birth, rats were allowed togrowth untill adulthood (2,5 month) then adrenal, hypophysis, pancreas, thyroidand parathyroid of male and female were taken and investigatedhistopathologically.While there were no differences in observation data from organ weights, incontrast, a decrease of relative organ weights in 250 mg/kg/day treatment groupin male rats, an increase of body weights was found in 250 mg/kg/day treatmentgroup in female and male rats. In the histopathologically investigated tissues therewere some important pathological findings compared to control groups. In adrenaltissue, especially oedema, cell degeneration; in hypophysis tissue celldegeneration; in thyroid tissue follicular degeneration; in parathyroid tissue anincrease of connective tissue; in pancreas tissue degeneration were observed.The results of this study suggest that, the octylphenol which was applied in fetalperiod causes negative effects on te hypophysis, thyroid, parathyroid, pancreasand adrenal tissues in adult male and female rats.