Bilgi ve iletişim teknolojileri kabul ve kullanımı birleştirilmiş modelinin değişkenlerine göre öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanımlarının incelenmesi
Examining teachers? use of information and communication technology according to variables of unified model of information and communication technology
- Tez No: 182262
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN KOCAK USLUEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojinin Yayılımı, Teknoloji Kabul Modeli, Teknoloji Kabul veKullanımı, Diffusion of Technology Technology Acceptance Model, Technology Useand Acceptance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma Venkatesh ve diğerlerinin (2003) teknolojinin kabul ve kullanımıbirleştirilmiş modelinin ortaya koyduğu değişkenleri ele alarak, öğretmenlerin bilgi veiletişim teknolojilerini (BİT) kullanımlarını ve BİT kullanma niyetini incelemektedir.Çalışmanın amacı okullarda BİT kullanımını sağlamak konusunda yol göstericiolmaktır. Araştırma (1) öğretmenlerin BİT'i daha çok yönetsel amaçlı kullandığını,öğretimsel olarak yeni tanışıyor olduklarını (2) öğretmenlerin teknoloji kullanımsıklıklarının çalıştıkları okulun türüne, ve kıdemlerine göre farklılık gösterdiğini (3)öğretmenlerin BİT kabul ve kullanımlarının çalıştıkları okulun türüne, branş, kıdem veeğitim düzeyine göre farklılık gösterdiğini (4) algılanan fayda, kullanım kolaylığı,sosyal etki ve özyeterliğin öğretmenlerin BİT kullanım niyetleri üzerinde etkisiolduğunu ve bu yapıların BİT kullanım niyetini %65 açıkladığını ifade etmektedir.Bu çalışmanın sonuçları okul yöneticileri ve bilgi teknolojileri koordinatörleri içinteknoloji entegrasyonu konusunda öneriler getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines teachers? usage about information and communicationtechnology as reflected in Venkatesh?s at all (2003) Variables of Unified Theory ofAcceptance and Use of Technology, also it investigates teachers perceptions of ICTin relation to their intention to use computer.The purpose is to shed light on more effective ways to use ICT in schools. Theresults overall indicate that (1) teachers usually use ICT for administrative purposes;the usage of ICT for instructional purposes is rather new. (2) How often teachers useICT depends on the type of school, gender and statues.(3) Teacher?s ICT acceptanceand use depends on the type of school, gender and statues. (4) Teachers? perceivedusefulness, perceived ease of use; social factors and self efficiency have significanteffects on intention to use ICT.These results might indicate a recommendation for school administrators and ITcoordinators for integrating new technology to their school.