İnternet destekli hasta izleme uygulaması
An internet based patient follow-up application
  1. Tez No: 182263
  2. Yazar: SITKI HOŞHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teletıp, video konferans, H264, G.711, G.723.1, GSM 6.10, Ceasar şifresi, PSNR, SSIM, DSIS, DSCQS, MOS, Telemedicine, video conference, H264, G.711, G.723.1, GSM 6.10, Ceasar cipher, PSNR, SSIM, DSIS, DSCQS, MOS
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu tezin amacı küçük sağlık sorunlarında doktorlarını periyodik olarak görmesigereken hastaların uzaktan takibine olanak veren internet tabanlı bir video konferanssistemi geliştirmektir. Sistemin hastaların ve doktorların seyahati için gerekli zamanıazaltmak için evde kullanımı planlanmaktadır. Sistemin özellikle, doktor sayısı azolan kırsal kesimde daha iyi sağlık hizmetleri verilmesi için kullanılmasıbeklenmektedir. Bu amacı yerine getirmek için IP tabanlı ağlar üzerinden hasta iledoktorun arasında video ses ve metin haberleşmesine izin veren bir yazılımgeliştirilmiştir. Geliştirilen yazılım video için H264 sıkıştırmasını ve G.711, G.723.1,GSM 6.10 sıkıştırmalarını ses için kullanmaktadır. Yazılımın kolay kullanımı içinTürkçe kullanıcı arabirimi ve adım adım yardım mesajarı vardır. Eklenen sohbetmodülü metin haberleşmesini şifrelemek için ?CAESAR? şifrelemesini kullanmaktadır.Ayrıca bu sohbet modülü internet üzerinden kameranın uzaktan kontrol edilebilmesinisağlar, kapatıp açma ve resim kalitesini ayarlama gibi. Yazılım PSNR ve SSIM gibinesnel video kalitesi yöntemleriyle ve DSIS, DSCQS öznel video kalitesiyöntemleriyle test edilmiştir. Ses kalitesini belirleyen MOS gibi bazı başka testler deyapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Telemedicine is the use of electronic information and communication Technologies inorder to provide health care services when the distance and the time seperates thepatients and the doctors from each other.The aim of this thesis is to develop an internet based video conference system whichwill allow the remote follow-up of the patients who need to see their doctorsperiodically in case of little health problems. The system is planned to be used athome so as to cutdown the required time for the travelling of patients and doctors.The system is especially expected to be used so as to provide better health servicesin rural areas where the doctor number is less. In order to fulfill this aim a softwaredeveloped which allows video, audio and text communication over ip based networksbetween a patient and a doctor. The developed software uses H264 codec for videoand G.711, G.723.1, GSM 6.10 codecs for voice compression. The software has aTurkish Graphical User Interface and step by step help messages for easy use. Theadded chat module uses ?CAESAR? cipher to encode the text communication alsothis chat module provides remote control of the camera over internet like switching onand off and adjusting the image quality. The software is tested with objective videoquality methods such as PSNR and SSIM and subjective methods DSIS andDSCQS. Some more tests were also done like MOS which defines voice quality.