Hedef programlama ile üretim planlaması
A production planning and goal programming
- Tez No: 182274
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM HOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Hedef programlama, üretim planlaması, Goal programming, production planning
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, çok amaçlı karar verme tekniklerinden biri olan hedef programlamayöntemi incelenmiştir. Hedef programlama, karar vericiden hedeflerini belirlemesinive bu hedefleri önem derecesine göre sıralamasını istemektedir. Algoritma, öncelikfaktörleri kullanılarak önem derecesine göre sıralanmış olan hedeflere en önemlidenbaşlamak üzere ulaşmaya çalışmakta ve önemli hedefe mümkün olan en iyi düzeydeulaştıktan sonra bir sonraki hedefi karşılamaya çalışmaktadır.Bu çalışmada MAN şirketi için bir üretim planlama uygulaması sunulmuştur. Hedefprogramlama kullanılarak her bir ürün için üretim düzeyi, normal ve fazla mesaigereksinimi ve her bir bölümde çalışması gereken işçi sayısı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study goal programming method which is one of the multiple criteria decisionmaking techniques, has been stuied. Goal programming requires decision makers toset goals and put them in order, in accordance with importance level. Then, it tries toreach these goals by starting with the most important one. After that, the algorithmtries to realize the next goal.In this study was presented an application of production planning for MAN company.It were determined production quantities for each types of the product, regular timeand overtime requirements and number of workers who should be assigned to eachdepartment by using goal programming.