Eclipse platformu için yüksek düzeyli mimari yazılım modelleme aracı
The high level architecture software modeling tool for eclipse platform
- Tez No: 182281
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAYHAN İMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Eclipse, Eclipse Modelleme Çerçevesi (EMF), EclipseGrafiksel Betimleme Çerçevesi (GEF), Eclipse Eklenti Geliştirme Ortamı (PDE), Java Yayımlayıcı Şablonları (JET), Davranışsal Modelleme, FederasyonGeliştirme ve Çalıştırma Süreci (FEDEP), Yüksek Düzeyli Mimari (HLA), Federasyon Nesne Modeli (FOM), Modele Dayalı Mimari (MDA), BirleştirilmişModelleme Dili (UML), Eclipse, Eclipse Modeling Framework, Eclipse Graphical EditingFramework, Eclipse Plug-in Development Environment (PDE), Java EmitterTemplates (JET), Behavioral Modeling, Federation Execution DevelopmentProcess (FEDEP), High Level Architecture (HLA), Federation Object Model(FOM), Model Driven Architecture (MDA), Unified Modeling Language (UML)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yüksek Düzeyli Mimari (HLA - High Level Architecture), benzetim sistemlerininbirlikte çalışabilirliği ve tekrar kullanılabilirliğini sağlamak amacıyla, AmerikanSavunma Bakanlığı'na bağlı Modelleme ve Benzetim Ofisi tarafından tanımlanmışbir belirtimdir. Bu belirtime göre, HLA uyumlu benzetim sistemleri geliştirilirkenizlenmesi gereken adımlar da Federasyon Çalışma ve Geliştirme Süreci (FEDEP)ile tanımlanmıştır. FEDEP adımlarını gerçekleştirirken yardımcı araçların kullanımıetkinliği artırır. Bu amaca yönelik çeşitli araçlar geliştirilmiştir, fakat bu araçlarıneksiklikleri bulunmaktadır. Mevcut modelleme araçlarının tespit edilen üç önemlieksiği, yeterli görsel modelleme desteklerinin olmaması, davranış modellemesineolanak sağlamamaları ve bütünleşik bir platformun bir parçası olmamalarıdır.Bütünleşik bir platformun parçası olarak gerçekleştirilmiş modelleme araçlarının birkısmı ise çalıştıkları platformun lisansıyla kullanılabildiklerinden pahalıya malolmaktadırlar.Mevcut araçların eksikliklerini taşımayan, açık kaynak kodlu ve tamamıyla ücretsizolarak dağıtılan bir platform olan Eclipse platformu üzerinde özgün bir HLA araçsetinin tasarımı yapılmıştır. Araç setinin modelleme, otomatik kod üretme, izlemeve sınama araçlarını içermesi planlanmış fakat bu tez kapsamında sadece IEEE1516.2 OMT belirtimine uyan bir HLA FOM modelleme aracı gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
High Level Architecture (HLA) is developed by Defense Modeling and SimulationOffice (DMSO) of U.S. Department of Defense (DoD) to improve interoperabilityand reusability of simulation systems. Federation Development and ExecutionProcess (FEDEP) defines steps of HLA compliant simulation system development.It is easier to implement FEDEP steps with the help of automation tools. Suchtools have been implemented and are available in the market for some time.However, they have either some shortcomings like lacking of efficient visualmodeling, not having behavioral modeling capability, not being part of an IDE; orthey are too expensive to own and use.An HLA toolset that does not inherit shortcomings of existing HLA tools, anddepends on an open-source and freely-available platform has been designed.Such a toolset should consist of modeling, code generation, monitoring and testingtools. In this thesis, a visual modeling tool has been implemented, which makes itpossible to model IEEE 1516.2 OMT compliant HLA federation object modelseasier, quicker and dependable.