Türkiye'deki toprak kazıcı arılarla (Colletidae, Andrenidae, Halictidae ve Anthophorini) ilişkili nematodların tespiti
Determination of the nematodes associated with soil-dwelling bees ((Colletidae, Andrenidae, Halictidae and Anthophorini) in Turkey
- Tez No: 182307
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Toprak kazıcı arılar, Halictidae, Andrenidae, Colletidae, Anthophorini, Nematod, Forezis, Bursaphelenchus, Soil-dwelling bees, Halictidae, Andrenidae, Colletidae, Anthophorini, Nematodes, Phorezis, Bursaphelenchus
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki toprak kazıcı arılar ve bunlarla ilişkili nematodlarınvarlıkları, dağılımları ve tür çeşitlilikleri araştırılmıştır. Altı farklı coğrafik bölgedentoplanan farklı familyalara ait (Colletidae, Andrenidae, Halictidae ve Anthophorini)8280 polinatör arının disekte edilmesiyle 190 nematod izolatı elde edilmiştir.Karadeniz bölgesinden 63 (%33.2), İç Anadolu bölgesinden 58 (%30.5), Akdenizbölgesinden 35 (%18.4), Ege bölgesinden 24 (%12.6), Doğu Anadolu bölgesinden 6(%3.2) ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden 4 (%2.1) adet nematod izolatıbelirlenmiştir. Nematodlar, Halictidae familyasına ait dişi arıların dufor bezi, zehirkesesi, ovidukt, bursa kopulatriks ve abdomen boşluğunda; erkek arıların genitalkapsülü çevresinde belirlenmiştir. Andrenidae familyasında ise nematodlar sadecedişi arıların abdominal bezlerinde saptanmıştır. Zehir kesesi en sık nematod tespitedilen, abdomen boşluğu ise en fazla sayıda nematod bireyinin elde edildiği bölgelerolmuştur. Nematodların tür teşhislerinde 28S rRNA D2D3 ve mitokondrial sitokromoksidaz I (mtCOI) dizi analizleri kullanılmıştır. Moleküler analizler sonucu arılarlailişkili 9 yeni nematod türü tespit edilmiştir.Yapılan çalışma Halictidae ve Andrenidae familyası arılardan izole edilennematodların arılarla foretik ilişki içerisinde olduklarını göstermiştir. Elde edilenverilerin büyük kısmı Türkiye için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
In this study, diversity and distribution of nematodes associated with soil-dwellingbees in Turkey were examined. A total of 8230 soil-dwelling bees were collected(Colletidae, Andrenidae, Halictidae and Anthophorini) and examined for the existenceof nematodes and 190 different isolates were obtained. Sixty three of the nematodeswere isolated from Black Sea region (33.2%), fiftyeight from Central Anatolia (30.5%),thirthy five from Mediterranean (18.4%), twenty four from Aegean (12.6%), six fromEastern Anatolia (3.2%) and four from Southerneast Anatolia (2.1%) were isolated.The nematodes were obtained from dufour?s gland, poison sac, oviduct, bursacopulatrix and abdominal cavity of the dissected female bees and from the genitalcapsule of male bees which were members of the family Halictidae. Only abdominalglands of the female bees of the family Andrenidae were found positive for thepresence of nematodes. Poison sac was organ from which nematodes were obtainedmost frequently; however, abdominal cavity had the highest number of nematodes.28S rRNA D2D3 domains and mitochondrial cytocrome oxsidase I (mtCOI)sequence analyses were used for the identification of the nematodes. As a result ofmolecular analyses 9 new nematode species have been determined.It was determined that all isolated nematodes associated with soil-dwelling bees offamily Halictidae and Andrenidae had a phoretic relationship. Most of the dataobtained from this study are new record for Turkey.