Yüksek basınçla preslenmiş kağıt esaslı reçine kaplaması (HPL laminat)üretiminde farklı özellikte astar ve üst katman kullanımının malzeme kalitesine etkileri
Effect of using overlays and barriers with different properties at the production of high pressure laminates to the material's quality
  1. Tez No: 182315
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZGENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL BURDURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Wood Products, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek basınçlı laminat, astar katman, üst katman, alüminyumoksitli üst katman, High Pressure Laminate, Barrier, Overlay and Aluminium Foil
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada; farklı katman yapısının yüksek basınçla preslenmiş laminatın (HPL)bazı fiziksel ve mekaniksel özelliklerine etkisinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Buamaçla 5 farklı katman yapılı laminat üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu laminat türleri;standart laminat, astar katmanlı (bariyerli) laminat, astar ve üst katmanlı laminat, üstkatmanlı laminat, ve astar ve alüminyum oksit üst katmanlı laminat türlerindenoluşmaktır. TS 1947 EN 438 standartlarına uygun olarak, üretilmiş bulunan bulaminat türlerinden numuneler alınmış ve bu numunelere yüzey aşınma dayanımı,yüzey çizilme dayanımı, 2 saat kaynar suya dayanım, lekelenme dayanımı, buhardayanımı, kuru sıcaklık dayanımı sigara ateşine dayanım, çatlama dayanımı, kırılmadayanımı, ve ksenon ark lambası ışığı altında renk değişimine dayanım testleriuygulanmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirmeye tabi tutulmuştur.Yapılan değerlendirmelere göre standart laminat katmanlarına ilaveten astar ve/veyaüst katman kullanımı aşınma dayanımını arttırmaktadır. Dekor katmanının üzerindeüst katman kullanımı, çizilme dayanımını azaltmaktadır. Laminat malzemelerin sudandaha az etkilenmesi için desen katmanından sonra mutlaka üst katman kullanılmasıgerekmektedir. Sitrik asit, asetik asit, sodyum hidroksit ve hidrojen peroksitlekelenmesine karşı dayanımda laminatın katman yapısı önemsizdir. Ancak,mürekkep lekelenmesinin söz konusu olduğu yüzeylerde kullanılacak laminatlardamutlaka üst katman kullanılmalıdır. Standart laminatın buhara karşı dayanım değerien yüksek değerlerden biridir. Katman sayısının artması kuru sıcaklık dayanımınıartırmaktadır. Üst katman, özellikle alüminyum oksitli üst katman kullanımılaminatların sigara ateşine dayanım değerlerini arttırmaktadır. Farklı katman yapılıtüm laminatların çatlama dayanımları, kırılma dayanımları ve ksenon ark lambasıışığı altında renk değişimi dayanımları ilgili standartlara göre en üst düzeyde olupdayanım değerleri arasında fark yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study, it has aimed to define the effects of various layer structure on highpressure laminates? several physical and mechanical properties. For this purpose,laminate production with five various layer structures were realized. These laminateswere standart laminate, laminate with barrier, laminate with barrier and overlay,laminate with overlay and laminate with barrier and aluminium foil. Samples weretaken from these laminates. In accordance with TS 1947 EN 438 standarts, theywere subjected to strength tests of surface abrasion, surface scratch, boiling waterfor two hours long, staining, vapour, dry temperature, cigarette blaze, checking,broken and changing clour under ksenon ark light. Afterwards, the obtained resultswere subjected to asssesment.According to the assesments, various layer structure is effective on the abrasionstrength of the laminates and in addition to standard laminate layers, the use ofbarrier and/or overlay increases abrasion resistance. Excluding the aluminium foil,the use of overlay on decor layer decreases the strach strength. An overlay is to beused after the decor layer so that the laminate material is less affected by water. Thelayer structure of laminate is uneffective on the strength of sitric asid, acetic acid,caustic soda and hydrogen peroxide. However, overlay is to be necessarily used inthe laminate which are going to be used on the surface on which ink stain risk isprobable. The vapour strength value of standart laminate is one of the highestvalues. The increase in the number of layer increases the strength of drytemperature. The use of overlay, specifically aluminium foil, increases the strength oflaminate against cigarette blaze. The strengthes of the variously structured laminateagainst checking, broken and changing colour under ksenon ark light are thehighest in accordance with the standarts, and there are no differences among theirstrength values.