Radyo frekans tanımlama sistem tasarımı ve üretimi
Radio frequency identification system design and production
  1. Tez No: 182321
  2. Yazar: MUSTAFA DAĞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radyo frekans tanımlama sistemleri, etiket, okuyucu, irgitilba la ım, mikroçip, MIFARE, Radio Frequency Identification Systems, Automatic Identifiation Systems, reader, transponder(tag), ınductive coupling, microchip, MIFARE
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda giderek artan uygulamalarıyla kar ımıza çıkan otomatik tanımlamai lemleri, temelde insanlar, hayvanlar, e yalar arasında ve üretim malzemelerininta ınmasında bilgi iletimi amaçlı kullanılır.nsan ve nesneleri tanımlama ve izleme amacıyla ilk olarak kullanılan kontak yüzeyliakıllı kartlar yerine günümüzde daha esnek olan kontaksız veri iletimi tercihedilmektedir. Kontaksız sistemlerde veri iletimi için gerekli güç, aktif teknolojilerdekart (elektronik veri ta ıyıcı) üzerindeki pille sa lanırken, pasif sistemlerde okuyucusisteminden sa lanır. Veri ve güç iletimine sahip bu teknoloji Radyo FrekansTanımlama (RFID) teknolojisi olarak adlandırılır.RFID sistemi, yarıiletken veri depolama elemanı (etiket belle i) ile yazılımlaba lantılı olan ve etiket ile haberle en antene sahip okuyucu devresinden olu ur.Sistem tasarlanırken, verilen özelliklere göre çe itli RFID altyapıları olu turulabilir.Bu tez kapsamında irgitil ba la ımlı, kısa mesafeli çift yönlü haberle me protokolünesahip çe itli RFID teknoloji uygulamaları üzerinde durulmu tur. Veri iletimi veokuyucu sistemi incelenmi , bilgisayar haberle mesi RS232 ara yüzü üzerindensa lanmı tır. Yapılan uygulamalar; kontör yükleme ve geçi sistemi, hasta takipsistemi ve personel takip sistemidir. Bu uygulamaların etiket ba ına en dü ükmaliyetli olması tercih edilmi ve uygulamalar en güvenilir olacak ekildegerçekle tirilmi tir.
Özet (Çeviri)
In the last years, an increasing number of applications have been introduced intoautomatic identification processes which basically utilized for information transferpurposes between humans, animals, goods and production materials transportInstead of adopting contact surface smart cards that have initially been used mainlyas people/object recognition and monitoring, contactless data transfer which is moreflexible than the former one, is preferred nowadays. In contactless systems, powerrequired to transfer data is mainly supplied by on-board battery in activetechnologies, whereas it is supplied by reader system in passive ones. Thetechnology having power and data transfer is called Radio Frequency Identification(RFID) technology.RFID system consists of semiconduction data storage (memory) element, readercircuit having antenna and communicating with tag and asssociated software. Whiledesigning this system, various RFID infrastructure may be incorporated according togiven specifications.In this thesis, various applications of RFID technology have been introduced havinginductive coupling, short range and full duplex communication protocol. Data transferand reader systems were investigated, computer communications have beenintroduced via RS232 interface. Among these applications are contour loading andaccess system, patient monitoring system, personnel monitoring system. The lowestcost per tag has been estimated to be at these applications and most reliability isthought of applications.