Etkileşimli deneysel fizik benzetimlerinin geliştirilmesi
Developing of interactive experimental physics simulations
- Tez No: 182331
- Danışmanlar: PROF. DR. TEZER FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzetim, Etkileşimli Fizik, Web-tabanlı Deney, SanalsLaboratuvarProf.Dr. Tezer FIRATDanışmansi, Simulation, Interactive Physics, Web-based Experiment, VirtualLaboratoryProf.Dr. Tezer FIRATAdvisorii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ë şË Ë ËË Ë ËËETKILESIMLI DENEYSEL FIZIK BENZETIMLERININËş Ë Ë ËGELISTIRILMESIKORAY YILMAZüHacettepe Universitesi, Fizik Mühendisliği Bülümüu g ou uüOZügOğrenci, deneyi bilgisayarla etkileşimli olarak yaptığında, deneysel bir üngürüs g o oukazanır. Laboratuvar şalışmalarında üğrencinin, deney üncesi konuyu tamcs og oolarak anlaması beklenir. Bununla beraber, ügrenci, deney düzeneğini ilk defaoğ u ggürdüğunden ve deney ile ilgili yeterli bilgi birikimine sahip olmadığından dolayıo ug ü gdüzeneğin şalışma prensibini ve deney yoluyla kazanılması beklenen kavramlarıu gcsügaynı anda ügrenme imkanı genellikle düşuktür. Oğrenci, şoğunlukla deneyinoğ us ü u cgamacını ve kavramları, ancak deney bitiminde anlayabilmektedir. Bu nedenle,laboratuvar şalışması üncesi deneyin sanal ortamda (benzetiminin) yapılmasıylacs oügrenme sürecini kısaltmak ve bilimsel düşunmeye zaman kalması mümkünoğ u us ü uuolmaktadır.Bu şalışmada, Düşen Cisimlerin Hareketi, Salınım Hareketi ve Dalga Hareketics uskonularındaki deneylerin gürsel benzetimleri, sayısal yüntemler ve Java program-o olama dili kullanılarak geliştirilmiştir. Programlamada yardımcı iskelet kütüphanes s uuolarak Open Source Physics Framework kullanılmıştır.sBenzetimi yapılacak deneyler seşilirken, temel ï¬zik deneylerinin hem üğrencilerinc ograhatlıkla anlayabileceği deneyler olması hem de deneylerin halen HacettepegüUniversitesi Fizik Mühendisliği Bülümü' nün Temel Fizik Laboratuvarındau g ou u uyapılmakta olması tercih sebebi olmuştur.s
Özet (Çeviri)
When a student does the experiment interactively, he can acquire the foresight.In the laboratory work, the student has to understand the subject before thelab. On the other hand, because the student never experienced the experimentmechanism before and had no suï¬cient knowledge about the experiment, he cannot understand the working principle of the mechanism and the concepts whichare expected to be acquired within the experiment at the same time. The studentusually understands the goal of the experiment and learns the concepts only at theend of the experiment. For this reason, by doing the simulation of the experimentbefore the laboratory work in a virtual environment, it is now possible to shortenthe learning process and have time for scientiï¬c thinking.In this work, simulation of experiments about Motion of Falling Bodies,Oscillation Motion and Wave Motion are developed with the numerical methodsand using Java programming language. As framework, Open Source Physics isused.While selecting the experiments to be simulated, the selection criteria was thatthe experiments choosen were the general physics experiments that the studentscan easily understand and the experiments which are carried out in the GeneralPhysics Laboratory of Hacettepe University Physics Engineering Department.