Avrupa Birliği'nde doğa koruma ve Türkiye
Nature conservation in European Union and Turkey
- Tez No: 182330
- Danışmanlar: DR. ZEYNEP YÖNTEM, PROF.DR. CEMAL SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğa koruma, biyolojikçeşitlilik, Avrupa Birliği, HabitatDirektifi, sürdürülebilir kalkınma, Nature conservation, biological diversity, European Union, The HabitatDirective, sustainable development
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Biyolojikçeşitlilik uluslar arası alanda sözleşmelerle korunan ve Avrupa Birliği,Birleşmiş Milletler gibi uluslar arası organizasyonlar tarafından da üzerinde büyükbir önemle durulan, ayrıca çevrenin korunması doğrultusunda doğa korumaaçısından da öncelikli önem arz eden bir konudur. Bu çalışma ilebiyolojikçeşitliliğin Türkiye'deki önemi ve uluslar arası alandaki yeri üzerindedurularak, Türkiye'nin özellikle Avrupa Birliği'ne uyumu sürecinde doğa korumaaçısından yapması gereken düzenlemeler araştırılmıştır. Öncelikli olarakTürkiye'nin mevcut durumu ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve ortaya çıkan sonuçlardoğrultusunda tespit edilen sorunlara Avrupa Birliği kriterleri ve diğer uluslar arasısözleşmelerde dikkate alınarak çözüm önerileri getirilmiş, böylelikle Türkiye'ninAvrupa Birliği çevre müktesebatında yeralan doğa koruma ile ilgili düzenlemelerinede uyumu açısından konu incelenerek; Türkiye'nin doğa koruma açısındangerçekleştirdiği hukuksal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin uluslar arasıalandaki kriterlerle kıyaslanması ile uygulama esnasında yaşanan sorunlarınbelirlenmesi ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmesine çalışılmıştır. Konu ileilgili gerçekleştirilen araştırma sonucunda; Türkiye'nin mevzuatında boşluklarolduğu ortaya çıkarılmıştır. Türkiye'nin doğa koruma açısından uygulama alanındaise; kurumsal çatışmalar, çevre kirliliği, biyogüvenlik, halkın katılımı, Avrupa Birliğistandartlarına uyum, veri tabanı oluşturma, personel eksikliği ve yetersizliği gibibirçok konuda sorun yaşadığı belirlenmiştir. Bu sorunlar; Avrupa Birliği açısındanözellikle Habitat Direktifi ve doğa koruma ile ilgili diğer direktifler kapsamındaTürkiye'nin sıkıntılar yaşamasına sebep olacaktır. Ortaya çıkarılan sorunlarınçözümlenmesi ile hem Avrupa Birliği'ne uyum çalışmalarında önemli bir gelişmesağlanacak, hem de sürdürülebilir bir kalkınma sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Biodiversity, protected by international agreements and given great importance byinternational organisations such as the European Union (E.U.) and the UnitedNations, requires special attention and commitment. Moreover, the importance ofbiodiversity can not go unnoticed when nature conservation, aimed at environmentpreservation, is considered. Through this study research has been done about theregulations Turkey has to put into practice about nature conservation especiallyduring the period of her adaptation to the E.U. First of all, the present status ofTurkey has been brought into transparency and considering the E.U. criterion andthe other international agreements, some possible solutions have been found tothe problems detected as a result of the research. Therefore, examining thesubject in the perspective of Turkey?s adaptation to the regulations about natureconservation existing in the E.U. environmental chapter, it has been tried to detectand find solutions to the problems that came into existence in Turkey?s regulationsof law about nature conservation and in the comparison of them to theinternational criterion. At the end of the research about the issue; it has becomeclear that there are some incompleted regulations in Turkey?s legislation. Theproblems revealed at the implementation area of nature protection in Turkey like;conflictions of foundations, environmental contamination, bio-safety, publicparticipation, harmonizing the E.U. standards stuff. These problems will createdifficulties for Turkey about the regulations of the E.U., which are about natureconservation and especially about Habitat Directive. Finding solutions for theseproblems will provide Turkey with a great improvement about harmonising the E.U.legislation together with a great sustainable development.