Ankara ili mücavir alanı dışındaki endüstriyel tesislerin atıksu deşarjlarının denetlenmesi
Auditing industrial wastewater discharges outside the municipality boundary in Ankara province
  1. Tez No: 182366
  2. Yazar: SERAP POSTACI PEKER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELİM SANİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: su kirliliği, su kirliliği kontrol yönetmeliği, denetim, veri tabanı, Water Pollution, Water pollution Control Regulation, Auditing, Dtabase
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Çevresel denetim, bir kuruluşun, yönetimin veya donanımın kendi faaliyetlerisırasında çevreyi koruma amacını ne kadar iyi yerine getirdiği hakkında sistematik,belgeye dayalı, periyodik ve objektif bir değerlendirme aracıdır.Bu çalışmada Ankara ili mücavir alanı dışında arıtma tesisi kanalizasyon sisteminebağlı olmaksızın faaliyet gösteren endüstri kuruluşlarında, Su Kirliliği KontrolüYönetmeliği kapsamında 02.03.2000 ile 24.12.2005 tarihleri arasında yapılandenetimler sonucu elde edilen analiz sonuçları incelenmiştir. Çalışmadahedeflenen temel unsur, denetim faktörünün su kirliliği özelinde incelenmesidir.Öncelikli olarak, Türkiye'de çevre politikasını oluşturan hukuki ve idari yapı, sukaynaklarının yönetimi irdelenmiş ve su kirliliği denetimi uygulamaları Ankara ilibazında detaylandırılmıştır. Elde edilen bilgilerden ekonomik ve sosyal yapılanmakonularında da çıkarımlar yapılabileceği gözlenmiştir. Bulgular çoğu tesisin deşarjkriterlerine uyduğunu göstermektedir. Verilerin analizi sonunda artan sanayitesisilerinin denetim mekanizması üzerinde baskı oluşturduğu, denetimyapılmayan tesis oranının zaman içinde arttığı gözlenmiştir. Balık zehirlilik testi gibiyapılması gerekli analizler yapılmazken, yönetmelikte istenmeyen BOİ5 testlerininyapılmaya devam ettiği belirlemiştir. Çalışmanın sonucunda ise, denetimlerindüzenli ve sürekli olarak yapılması ile yasalara uyan işletme sayısının artacağı,düzenli bir izleme için sağlıklı ve doğru değerlendirmelere olanak verecek nitelikteveri tabanının oluşturulması gerektiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Environmental audit is an objective evaluation tool based on systematic,documented and periodical control of the environmental protection of an institution,management or hardware, during its activities.In this study, auditing results of industries operating outside the Ankaramunicipality borders, required by the water pollution control regulation (SKKY),which are not connected to wastewater collection system are evaluated between02 March 2000 and 24 December 2005. Main purpose of the study was toinvestigate the impact of auditing particularly on water pollution. Initially legal andmanagerial structure that constitute the environmental policy, water resourcesmanagement, approaches of Turkey are evaluated. Details of water pollutioncontrol implementations, specific to Ankara Province are given. It is observed thatobtained data can also be used to evaluate economical and social development ofthat province as well. Audit reports indicate that most of the industries fulfill thedischarge requirements of the law. Evaluation of the results indicated thatincreasing number of industries create pressure on the auditing mechanisms andan increase in the non-audited industrial sites are observed. It is observed that,while there were certain tests missing which are required by the regulation, suchas the biotoxicity tests, some non required tests, such as BOD5, were conductedsystematically. With the frequent and systematic auditing, industries following theregulations will increase. The need of a database which provides healthy andcorrect evaluation for frequent auditing is observed with the results of this study..