Ortaöğretim coğrafya dersi müfredatında tematik harita ihtiyacının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation the thematic map requirements for the geography lecture program of the secondary school in respect to the sights of lecturers
- Tez No: 298420
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜNGÖRDÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya eğitimi, görsellik, harita, tematik harita, Geography education, visuality, map, thematic map
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Eğitimde materyal kullanımı, eğitim-öğretimin daha anlamlı ve kalıcı olması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle eğitim ve öğretimde konuları daha iyi anlamak, anlatmak ve kavramak için öğretim materyallerinden yararlanılması gerekmektedir. Ayrıca öğrencilerin ilgisini ve dikkatini çekmek öğrenme isteklerini teşvik edebilmek, öğretim materyallerinin etkin kullanılabilmesine bağlıdır. Coğrafya öğretiminde kullanılan en önemli materyallerden birisi haritalardır. Bu çalışmada, görsel materyallerin önemi, coğrafya öğretiminde araç-gereç kullanımı ve coğrafya eğitiminde önemli bir materyal olan haritalar ve tematik harita kullanımı irdelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, ortaöğretim kurumlarında görev yapan coğrafya öğretmenlerinin tematik harita ihtiyacına yönelik görüşlerini tespit etmek için tarama yöntemi kullanılmıştır. Geliştirilen ölçme aracı, ortaöğretim dokuzuncu sınıf coğrafya dersi müfredatında tematik harita ihtiyacını belirlemek için araştırmanın örneklemi olan Ankara ili mücavir alan sınırı içerisinde yer alan Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinde bulunan orta öğretim kurumlarında görev yapmakta olan 140 coğrafya öğretmenine uygulanmıştır.Örneklemin sorulara verdikleri cevapların şıklara dağılımı, Statistical Package for the Social Sciences [SPSS] 17.0 İstatistik programı kullanılarak Ki kare Homojenlik Analizi ile elde edilmiştir. Bu analiz yapılırken, %95 güven düzeyi (%5 önem düzeyi) esas alınmıştır. Elde edilen verilerin analizinde yüzde (%), veri sayısı(n), aritmetik ortalama (X), Ki kare (X2), Anlamlık düzeyi (p) kullanılmıştır. Ankete yönelik güvenirlik katsayısı 0.952 olup, anket yüksek güvenilir bir dereceye sahiptir.Bu bağlamda ortaöğretim dokuzuncu sınıf coğrafya dersi müfredatındaki tematik harita ihtiyacı öğretmen görüşlerine göre tespit edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın içeriğini oluşturan dokuzuncu sınıf coğrafya ders kitapları ve yardımcı materyaller de bulunan tematik haritalar öğretmenlere göre ihtiyacı karşılamamaktadır.Coğrafya dersi müfredatında yer alan kazanımların öğrenciler verilme sürecinde öğretmenler tarafından ihtiyaç olarak belirtilen tematik haritalar okullarda öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Use of material in education is utmost important for a more meaningful and permanent training and education. For a better understanding, explaining and grasping the issues in education and training, the teaching materials should be used. Furthermore, attracting the interest and attention of the students, and encouraging learning also depends on the efficient usage of the teaching materials. Maps are one of the most important materials used in geography teaching. In this study, the importance of visual materials, the usage of tools in geography teaching and the usage of thematic maps which is a significant material in geography education are explored. To this end, a survey has been carried out to determine the views of the secondary school geography lecturers for their thematic map needs. The developed measurement tool has been applied to 140 geography lecturers working at the secondary schools located within the boundaries of contiguous area in Ankara, covering Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, and Yenimahalle sub-provinces, to define the requirements for the thematic maps in geography lecture program of the 9th class of secondary school.The distribution of the sample answers given to questions is obtained using the Chi-Square Homogeneity Analysis with the help of Statistical Package for Social Sciences (SPSS). 95% confidence level (5% significance level) is adopted while performing this analysis. Percentage (%), number of data (n), arithmetic mean (X), Chi-square (X2), level of significance (p) are used in the analysis of data obtained. The reliability coefficient of the survey is 0,952 and has a high reliable degree.In this context, the requirements for thematic maps in the program of 9th class geography lecture have been determined and interpreted according to the lecturers? views. 9th class geography textbooks which constitute the contents of the study and thematic maps in supplementary materials do not currently meet the requirements of the lecturers.In the process of delivery to students the gains taking place in the curriculum of geography lesson, the thematic maps which have been specified as needed by the teachers must be submitted to use of teachers and students in schools.