Aspergillus oryzae ile procion blau boyar maddesinin renk giderimi
The color removal of procion blau dye by aspergillus oryzae
- Tez No: 182378
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Çevre Mühendisliği, Biology, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus oryzae, Procion Blau, Colur Removal, Textile Dyes, Adsorption
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Teknolojik gelişmeler, değişik sanayilerde kullanılan çok sayıda ve değişik yapılardakimyasal maddelerin üretimine ve bu maddelerin de yaygın kullanımına yol açmıştır. Üretilen vekullanılan maddeler arasında en önemli paylardan birini boyar maddeler almaktadır. Bumaddeler tekstil ve boyar madde üretim fabrikalarının atık sularında bulunmakta ve çevreye deverilmektedir. Bu maddelerin çevrede zararsız olabilmeleri ve çıkış noktalarında giderilmeleriiçin yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerekmektedir.Çalışmada, Procion Blau boyar maddesinin Aspergillus oryzae ile aerobik koşullarda renkgiderimi araştırılmıştır. Ayrıca pH, sukroz konsantrasyonu ve çalkalama hızının boyakonsantrasyonlarına etkileri araştırılmıştır. Optimum koşullar belirlendikten sonra ( 150 rpm,pH=5,5, 10 g/L sukroz) 50-200 mg/L derişimleri arasında değişen boyar maddeler içeren 100mL'lik karışım, 250 mL'lik erlenlerde, 4 gün boyunca 30 oC'de çalkalanarak inkübe edilmiştir.Her gün erlenlerden numune alınarak renk giderim verimi hesaplanmıştır.Çalışma sonunda 150 rpm'in; 5,5 pH'nın ve 10 g/L sukroz derişiminin Aspergillus oryzaeile renk giderimi için optimum koşulları oluşturduğu bulunmuştur. Karbon kaynağı olarakkullanılan sukroz mikroorganizmayı çok fazla etkilememiştir. En düşük sukrozkonsantrasyonunda (1 g/L) dahi düşük boya derişminde (50 mg/L) % 60'a varan renk giderimielde edilmiştir. Aerobik ve optimum koşullarda Aspergillus oryzae'nin % 68-86 arasında renkgiderdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, renk giderimi biyolojik parçalanma ile değil, mantarmisellerine boyanın adsorpsiyonu şeklinde gerçekleşmiştir.Anahtar Kelimeler : Aspergillus oryzae, Procion Blau, Renk Giderimi, Tekstil Boyaları,Adsorpsiyon
Özet (Çeviri)
Technological developments lead the production of a lot of and various chemicals withdifferent structures that are used, widespread, in different industries. Dyes are the most importantchemicals that are produced and used in great deal in the dyestuff and textile industries. Thechemicals and dyes are also generally found in the receiving water enriched by the industrialwastewater. These chemicals cause to rise the environmental problems. In order to prevent theenvironment from pollution, these chemicals at source have to be removed by the effectiveprocesses.In this study, Procion Blau reactive dye is removed from the effluent by Aspergillusoryzae in aerobic conditions. Additionally, the effect of pH, sucroce concentration and theshking rate is measured for colour removal. After the optimum conditions are determined (150rpm, pH = 5.5, 10 g/L sucrose); culture media which were contained 50-200 mg/L dye wereincubated in a shaker for 4 days at 30oC. The samples were taken daily from erlen flasks and theefficiency of colour removal was determined.After this study; 150 rpm, pH=5,5 and 19 g/L sucrose concentration was determined asthe optimum conditions for colour removal by Aspergillus oryzae. The sucrose used for carbonresource was not much effective on the growth of Aspergillus oryzae. At the lowestconcentration of the sucrose (1 g/L), the colour removal from the dye (50 mg/L) was almost 60%. In aerobic and optimum conditions the colour removal was between 68-86 % withAspergillus oryzae. In the conclusion, the colour removal was not by biodegradation but asadsorption of dyestuff on fungus mycelium.