Characterization of Aspergillus oryzae transformed with a plasmid carrying alfa-amylase gene
(Alfa)-amilaz geni taşıyan bir plazmid ile transforme edilmiş aspergillus aryzae'nin karakterizasyonu
- Tez No: 82785
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus oryzae, a-amilaz, transformasyon, electroporasyon, karakterizasyon, Aspergillus oryzae, a-amylase, transformation, electroporation, characterization. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Öz ct-AMİLAZ GENİ TAŞIYAN BİR PLAZMİD İLE TRANSFORME EDİLMİŞ ASPERGILLUS ORYZAENlN KARAKTERİZASYONU TOLUN, Gökhan Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Mehmet BATUM Ocak 1999, 108 sayfa Bu çalışmanın amacı, biri a-amilaz geni, diğeri benomil dirençliliği sağlayan mutant R-tübülin geni taşıyan iki ayrı plazmid ile transforme edilmiş 7 Aspergillus oryzae susunun karakterizasyonudur. Tüm suşlar, a-amilaz öncülleri (primerleri) kullanılarak PZT (Polimeraz Zincirleme Tepkimesi), gümüş boyama ya da a-amilaz aktivite boyaması yapılmış SDS-PAJE (Sodyum Dodesil Sülfat- Poliakrilamid Jel Elektroforezi), a-amilaz ya da mutant B-tübülin sondaları (probları) kullanılarak Southern izleştirmesi (Southern blotting) ve a-amilaz enzim tayini yöntemleriyle incelenmişlerdir. PZT sonucunda, tüm A.oryzae suşlarında en az bir kopya a-amilaz geni olduğu gösterilmiştir.SDS-PAJE ve a-amilaz enzim tayini sonuçlarında yedi transformant arasından yalnızca bir tanesinin, ana suşla karşılaştırıldığında %16 oranında fazla a-amilaz ürettiği saptanmıştır. Southern blot analizi sonuçları, incelenen tüm suşlarda en az bir kopya a-amilaz geni bulunduğuna, yedi sustan hiçbirinin ekstra a- amilaz geni kopyası taşımadığına işaret etmektedir. Tüm bu sonuçlar değerlendirildiğinde, benomile dirençli suşların ya rastgele genetik değişime (mutasyona) uğrayarak 3 ug/ml benomile dirençli duruma gelmiş ve içlerinden biri, ana sustan %16 oranında daha fazla a-amilaz üreten yedi değişik suş oldukları ya da yukarıda belirtilen özellikler dışındaki özelliklerini yitirmiş kararsız-transformantlar oldukları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF ASPERGILLUS ORYZAE TRANSFORMED WITH A PLASMID CARRYING a-AMYLASE GENE TOLUN, Gökhan M. S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ Co-Supervisor: Dr. Mehmet BATUM January 1999, 108 pages The principal objective of this study was to characterize seven Aspergillus oryzae transformants cotransformed with two plasmids one containing a-amylase gene and the other Benomyl resistance gene by electroporation. All transformant strains were subjected to PCR by using a-amylase primers, SDS-PAGE either stained with silver staining or a-amylase activity staining, Southern blotting by either using a-amylase or mutant B-tubulin gene (Berf) probes and a-amylase enzyme assays. PCR result indicated that all strains of A.oryzae contain at least one copy of a-amylase gene. SDS-PAGE and a-amylase enzyme assays implied that, out of seven transformants, just one of them is producing 16% more a- amylase activity compared to the mother strain. iiiSouthern blotting experiments revealed that all strains, including the mother strain, contain at least one copy of a-amylase gene. No extra copies were detected in the transformant strains. Depending on the overall results of this characterization study, it is suggested that the transformants could either be natural mutants or unstable transformants all resistant to 3 ug/ml benomyl and one of them producing about 16% more a-amylase activity than the mother strain.