Biyoloji öğretiminde çoklu ortam uygulamalarının öğrenme başarısına etkisi
The effect of multimedia applications on learning achievement in biology teachng
  1. Tez No: 182411
  2. Yazar: GÜNTAY TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji öğretimi, çoklu ortam uygulamaları, Biology Teaching, Multimedia Applications
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada biyoloji öğretiminde çoklu ortam uygulamalarının, öğrencilerinöğrenme başarılarına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, denememodelindedir.Araştırmanın evrenini 2004-2005 öğretim yılı bahar döneminde HacettepeÜniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Almanca birimi hazırlık sınıfında öğrenimgören toplam 58 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma başlangıcında rastgele 29öğrenci deney grubuna, 29 öğrenci ise kontrol grubuna seçilmiştir. Deneygrubunda öğretim animasyonlar, durgun resimler, gerçek resimler ve grafiklerdenoluşan çoklu ortam CD'si ile Hacettepe Üniversitesi Orta Öğretim Fen veMatematik Alanlar Bölümüne ait Elektronik sınıfta gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuise, aynı uygulayıcı tarafından, aynı konuyu içeriği farklılaştırılmaksızın, tamamenöğretmen merkezli olarak, tahta, kalem ve ders notları kullanılarak gelenekselyöntem ile gerçekleştirilen bir öğrenim görmüştür.Araştırmanın verilerini toplamak için geliştirilen çoktan seçmeli 30 sorudan oluşanbaşarı testi, uygulamanın başlangıcında her iki gruba ön test ve uygulamadansonra yine her iki gruba son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin ?SPSS9.0 for Windows? kullanılarak istatistik analizleri yapılmıştır. Ulaşılan bulgularıngeçerli istatistik yorumları sonucunda gruplar arasında anlamlı farklar oluştuğugörülmüştür.Araştırma sonucunda, çoklu ortam uygulamalarının toplam, bilgi, kavrama veuygulama düzeyindeki davranışlara ulaşma açısından daha yüksek bir başarısağladığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effects of the multimedia applicationson the learning achievements of the students when teaching biology. The study isan experimental model.The population of the research is composed of provided by 58 students, frompreparatory class of German division of the School of Foreign Languages ofHacettepe University in the spring term of the 2004-2005 academic years. At thebeginning of the research, 29 students were chosen randomly for the experimentgroup and the other 29 students for the control group. The experiment group wastaught in an electronic class, which belongs to the department of Science andMathematics of Hacettepe University, with a multimedia CD that consists ofanimations, static pictures, real pictures, and graphics. On the other hand, withoutchanging the contents of the same subject and by being completely teacher-centered, the experimental group was taught the subject by the same person whohad taught the experimental group but by this time in a traditional method by usinga blackboard and class notes.In order to collect data of research a 30 multiple-choice achievement test washanded out to both groups at the beginning of the application as a pre-test andagain after the application as a post-test. The collected data has been statisticallyanalyzed by using ?SPSS 9.0 for Windows?. With the valid statistical explanationsof the reached data it was realized that meaningful differences occurred betweenthe groups.According to the result of the research, it appeared to be that the completemultimedia applications provide higher achievement in reaching to the behaviorsat the levels of knowledge, comprehension, and application.