Otistik öğrencilerde canlılar ve biyoloji eğitimi
Living things biology education for autistic students
  1. Tez No: 1018989
  2. Yazar: SAHAR ZAKI KHALEEL AJAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji eğitimi, Biology education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler için biyoloji öğretiminin nasıl olması gerektiği literatüre dayanılarak incelenmiştir. Biyoloji eğitiminin soyut kavramlar içermesi nedeniyle otistik öğrenciler için öğretim sürecinin özel olarak yapılandırılması gerekmektedir. Bu çalışmada özellikle yapılandırılmış ortam (TEACCH), çoklu temsil (UDL) yaklaşımları detaylı olarak incelenerek bu yaklaşımların biyoloji öğretiminde uygulanabilirliği değerlendirilmiştir. Ayrıca öğrencilerin öğrenme profilleri, duyusal özellikleri ve bilişsel farklılıkları dikkate alınarak öğretim sürecinin nasıl düzenlenmesi gerektiği tartışılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen tüm bilgiler birlikte değerlendirildiğinde, otistik öğrenciler için biyoloji öğretiminde tek bir modelin yeterli olmadığı anlaşılmaktadır. Otistik öğrencilerin bilişsel, duyusal ve davranışsal boyutlarını aynı anda ele alan disiplinler arası bir yaklaşım gerektirmektedir Yapılandırılmış ortam (TEACCH), çoklu temsil (UDL), duyusal dengeleme ve deneysel öğrenme stratejilerinin bütüncül entegrasyonunun daha işlevsel olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Literatürde genellikle modeller ayrı ayrı incelenmiş; ancak fen eğitimi özelinde bütüncül bir sentez sınırlı kalmıştır. Bu çalışma, söz konusu boşluğu doldurarak disiplinler arası bir model önermektedir. Biyoloji öğretiminin kapsayıcı ve esnek biçimde yeniden yapılandırılmasının yalnızca özel gereksinimli öğrenciler için değil, tüm öğrenciler için de erişilebilir bir öğrenme ortamı sağlayabileceğini öne sürmek mümkün görünmektedir. Bu yaklaşım, otistik öğrenciler için eğitiminin evrensel tasarım ilkeleri doğrultusunda yeniden düşünülmesini gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines, based on the literature, how biology instruction should be structured for students with autism spectrum disorder. Because biology education involves abstract concepts, the teaching process needs to be specifically structured for autistic students. This study particularly focuses on the Structured Environment Teaching and Multiple Representation (TEACCH) approach, examining its applicability in biology instruction and evaluating its feasibility. Furthermore, the study discusses how the teaching process should be organized, taking into account students' learning profiles, sensory characteristics, and cognitive differences. When all the information obtained from the research is evaluated together, it is understood that a single model is insufficient for teaching biology to autistic students. An interdisciplinary approach that addresses the cognitive, sensory, and behavioural dimensions of autistic students simultaneously is required. It was concluded that a holistic integration of structured learning environments (TEACCH), multiple representation (UDL), sensory compensation, and experiential learning strategies would be more functional. In the literature, models have generally been examined separately; however, a holistic synthesis specifically in science education has remained limited. This study aims to fill this gap by proposing an interdisciplinary model. It seems possible to argue that restructuring biology teaching in an inclusive and flexible way can provide an accessible learning environment not only for students with special needs but for all students. This approach necessitates a rethinking of education for autistic students in accordance with universal design principles.