Mobil IPV6 ağlarında aktarım yöntemlerinin performanslarının simülasyon araçları kullanılarak incelenmesi
Performance analysis of handover methods in mobile IPV6 networks by using simulation tools
  1. Tez No: 182420
  2. Yazar: ABDİL BURAK BAŞLI
  3. Danışmanlar: DR. UMUT SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: IPv6, MIPv6, aktarım gecikmesi, paket kaybı, uçtan ucagecikme süresi, L2 tetiklemesi, ODAD, EBU, Hızlı RA, HMIPv6, FMIPv6, IPv6, MIPv6, handover delay, packet loss, end to end delay, L2trigger, ODAD, EBU, Fast RA, HMIPv6, FMIPv6
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yakın gelecekte IPv4 ve MIPv4 internet protokollerinin yerini alması düşünülenIPv6 ve MIPv6 protokolleri, IPv4 ve MIPv4 protokollerindeki önemli eksiklerigiderse de gezgin düğümlerin gerçek zamanlı iletişimlerinde yeterli servis kalitesinisağlayamamıştır. Servis kalitesini düşüren en büyük etken, ağ katmanındakiaktarım işlemi sırasında oluşan paket kayıplarıdır. Aktarım gecikmesi ne kadarfazla olursa paket kayıpları da aynı oranda artmaktadır. Aktarım gecikmesiniazaltmak için standart MIPv6 protokolüne eklentiler ve yeni aktarım protokolleriönerilmiştir. Öneriler arasında önemli olarak değerlendirilen, yüksek sıklıktagönderilen RA paketleri, ODAD, L2 tetiklemesi, Hızlı RA ve EBU eklentileri veSıradüzensel Gezgin IPv6 (HMIPv6) ve Hızlı Aktarım (FMIPv6) protokolleriincelenmiştir.Bu tez çalışmasında bilgisayar tabanlı ağ simülasyon aracı olan OMNeT++kullanılarak standart MIPv6 protokolü modellenmiş ve oluşturulan bu modelkuramsal olarak doğrulanmıştır. Daha sonra doğrulanan standart modele aktarımgecikmesini azaltıcı eklentiler (yüksek sıklıkta gönderilen RA paketleri, ODAD, L2tetiklemesi, Hızlı RA ve EBU) eklenip ayrı ayrı ve birlikte sınamaları yapılarakaktarım performans parametreleri (aktarım gecikmesi, paket kayıpları ve paketuçtan uca gecikme süresi) karşılaştırılmıştır. lişme noktasını çok sık değiştirengezgin düğümlerin ağda sebep oldukları sinyal yükünü azaltmak için tasarlanmışHMIPv6 aktarım protokolü de modellenerek aktarım performansı standart MIPv6protokolünün aktarım performansıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although IPv6 and MIPv6 internet protocols, that are foreseen to supercede theIPv4 and MIPv4 internet protocols in the near future, remove the important lacks ofthe IPv4 and MIPv4 protocols, they do not satisfy the sufficient QoS level in thereal time multimedia communications of mobile nodes. The most important effectthat decreases the QoS level of the real time communications is the packet lossesduring the network layer handover. There is a linear relationship between packetlosses and handover latency. In order to reduce the handover latency, someMIPv6 handover extensions and protocols have been proposed. Fast RA beacons,ODAD, L2 trigger, Fast RA and EBU extensions and the Hierarchical Mobile IPv6(HMIPv6) and Fast Mobile IPv6 (FMIPv6) protocols were analysed.In this thesis, the MIPv6 protocol had been modelled by using OMNeT++ computerbased network simulation tool and then this standart model created had beenverified theoretically. After the extensions (Fast RA beacons, L2 trigger, ODAD,Fast RA and EBU) were integrated with the standart model, they had been testedone by one and together and then their handover performance parameters(handover latency, packet loss, end to end delay) had been compared. TheHMIPv6 protocol, designed specifically to reduce signalling load arising from themobile nodes which change their attachment point very frequently, had also beenmodelled and its handover performance had been compared with the handoverperformance of the standard MIPv6 protocol.