Değişik toprak kökenli doğal besin ortamlarının spirulina üretimine etkilerinin kesikli reaktörler kullanılarak incelenmesi
Investigation of the effects of different natural soil based growth media on spirulina production using fed-batch reactors
  1. Tez No: 182429
  2. Yazar: GÖZDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL SAYDAM, Y.DOÇ.DR. SELİM SAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spirulina, Zarrouk Ortamı, Sahra Tozu, Spirulina, Zarrouk Media, Saharan Dust
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Spirulina ticari amaçlı üretilen bir mikro alg türüdür. Bu çalışmada, farklı topraklarkullanılarak doğal ve ucuz yollardan spirulinanın verimini arttırmanın yollarıaraştırılmıştır.Spirulina endüstriyel üreticiler tarafından geleneksel olarak kullanılan Zarrouk besiortamında yetiştirilmektedir. Klasik büyüme koşullarına ek olarak, sürekli ışıkkaynağı altında, Kuzey Afrika, ran ve Ankara topraklarından hazırlanan ek besinortamları reaktörlerde kullanılmıştır. Reaktörler, deneyler süresince uygunsıcaklıkta, pH aralığında havalandırılmış ve karıştırılmış, ve besin kaynaklarıdışında üretim koşulları değiştirilmemiştir.% 60 Sahra ve % 40 Zarrouk karışımından oluşan çözeltide bulunan kesiklireaktörde en yüksek verim elde edilimiştir. Benzer büyüme saf Zarroukçözeltisininden sonra % 60 Zabol ve % 40 Zarrouk çözeltisi ile hazırlananreaktörde elde edilmiştir. Ankara toprağından elde edilen verim en azdır. Ayrıca,Spirulina'nın, bazı besinlerin Sahra tozu çözeltisine eklendiği ortamda da ürediğitespit edilmiştir.Sonuç olarak, Zarrouk çözeltisine Sahra tozu çözeltisinin eklenmesiyle üretimoranı artmıştır. Sonuçlar, spirulina üretiminde alternatif doğal büyüme ortamlarınınkullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Spirulina is one of the micro algae species which produced commercially. In thiswork, the way of increasing Spirulina production with cheap and natural methodshas been investigated by using different soils.Spirulina were grown in Zarrouk culture medium, which is traditionally used by theindustrial producers. In addition to the classical growth conditions, different soilsfrom North Africa, Iran and Ankara were used as additional nutrient providers tothe reactors, under continuous light source. Reactors were aerated and mixed atsuitable temperature and pH range during the experiments and except culturemediums, production conditions hasn?t been changed.Highest growth was observed in 60% Sahara and 40% Zarrouk culture mediums.Similar growth was achieved by 60% Zabol and 40% Zarrouk samples after pureZarrouk solution. Enhancements obtained by using Ankara soil sample was atminimal. Besides, it has been determined that Spirulina were grown in Saharandust solution by addition of some nutrients.As a result, addition of Saharan dust solution to conventional Zarrouk solutionincreased production rate. The results revealed that alternative natural growthmedia can be used for spirulina production.